ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в България

30 април 2012 11:32, Българска Патриаршия
Среща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в България

На 29 април, след отслужването на съборната св. Литургия в патриаршеската катедрала, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и придружаващите го: високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан, Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, членовете на руската църковна делегация и посланиците в България на Руската федерация - Ю. Н. Исаков, на Р Беларус - В. Г. Качанов, на Украйна - Н. Ф. Балтажи, поднесоха венци и цветя пред паметника на император Александър ІІ на площада пред Народното събрание. След като отдадоха почит на Царя - Освободител и на воините, отдали живота си за освобождението на България, те се отправиха към храма на Руското подворие на бул. „Цар Освободител”.

Малкият храм "Св. Николай" не можа да побере всички желаещи да поздравят патриарх Кирил и да получат неговото благословение. Затова по-голямата част от тях изпълваха околохрамовото пространство в трепетно очакване. В храма предстоятелят на РПЦ бе посрещнат с хляб и сол от настоятеля на подворието игумен Филип (Василцев), деца в руски и български национални носии и енориашите при храма.

Светейшият патриарх Кирил и придружаващите го духовници отслужиха молебен, по време на който за благолепието и молитвеното настроение допринесоха хорът при храма-подворие и гостуващият руски църковен хор „Анастасис”.

След последованието игумен Филип (Василцев), като поздрави патриарх Кирил с пасхалното приветствие на апостолите и жените-мироносици: "Христос Воскресе!", каза, че посещението на Светейшия патриарх в храма, в който ежедневно се възнасят молитви за него, прави този ден исторически. След това припомни, че преди близо 100 години храмът е построен за нуждите на посолството, но поради трагичните исторически обрати много скоро той става средоточие и втори дом за всички, които са били принудени да напуснат родината си и да се установят в София, и днес обединява хора от всички страни на каноническата територия на РПЦ. Отец Филип припомни бележитите духовници, които са служили в този храм, създали са „жива православна руска енория” и една духовно-интелектуална традиция, зародила се тук, но свързана, чрез отец Всеволод Шпиллер и Православния Свето-Тихоновски хуманитарен институт, със съвременния живот на РПЦ.

На свой ред Светейшият патриарх Кирил, като се обърна към отец Филип и присъстващите, каза, че влиза с радост и с вълнение в този храм, в който много пъти е служил при посещенията си в България като йеромонах, архимандрит, епископ, архиепископ и митрополит. Патриарх Кирил изтъкна, че този храм, макар и построен като храм към посолството, от самото начало е бил и нещо повече: в години на войни, разделения, безбожие и вражда той е изпълнявал ролята на „остров на духовно братство и единство” между нашите два народи, свързани не просто от етническа и културна близост, а и от защитата на православната вяра, която лежи в основите на отношенията между Русия и България; че от самото начало тази община се изгражда като особена общност, в която различните народи споделят своите традиции и усещат своето духовно единство и братска любов, „паметник на руско-българската дружба, основана на общата вяра, на онова духовно единство, което нищо не може да разруши - нито променящите се обстоятелства, нито политическата конюнктура, нито едно или друго разбиране за политическите и икономически изгоди”, че това е братство „скрепено с кръв”.

Патриарх Кирил каза, че и днес, в новите условия, този храм е място за молитва и среща на хора с различни етноси: руси, украинци, беларуси, молдовци и българи и място за приобщаването им към духовните традиции на Светата Рус и преживяване на особен духовен опит, и че е от изключителна важност „всичко, което се случва тук, да способства за съхранението именно на такъв характер на отношенията между хората”.

Той отчете, че когато се събират енориаши с различни етноси, култури и литургически традиции могат да възникнат трудности как да се съвместят тези различия така, че никой да не остане обиден и ограничен. Важното е същевременно да се запази автентичността на общината, че това са трудности, с които се сблъскват всички подвория, но когато има единство на духовенството и вярващите около настоятеля и когато настоятелят с открито сърце и душа се вслушва в очакванията на своето паство, тези трудности с Божия помощ са преодолими.

Накрая Светейшият патриарх изрази надежда, че този храм ще продължи своята забележителна традиция: да бъде място за обща молитва на хора с различни народности и от различни поколения - от старата и новата емиграция, руси и българи. Той каза, че при храма действа Подворие на Московската патриаршия, което е призвано да осъществява връзка между нашите Църкви, както и Българското подворие в Москва, но че неговата задача е не само да осигурява контактите между висшата йерархия и духовенството, но и да способства за взаимния обмен на духовния опит между хората, които идват да се молят в храма на Подворието.

В спомен от този исторически ден Светейшият патриарх Кирил предаде в дар на храм „Св. Николай” Владимирската икона на Божията майка с паметен надпис и кандило; пасхално яйце, обшито с бисери; богослужебни и други книги за храма и библиотеката му.

В благодарност за усилията му като настоятел на подворието, Негово Светейшество връчи на игумен Филип (Василцев) нагръден кръст с думите: „Нека Господ Ви помага и Ви укрепява в осъществяването на пастирското, църковно-дипломатическото и литургическото Ви служение за благото на нашите Църкви и нашите народи”.

След като благослови църковното изпълнение Светейшият патриарх Кирил пое към криптата на храма, отново приветства множеството наоколо с „Христос воскресе!” и в обръщението си към тях каза, че този храм-паметник е преминал през много перипетии, но е останал място за среща между руси и българи, украинци, беларуси, молдовци - духовно близки хора, и изрази надежда, че и в бъдеще те заедно ще възнасят тук молитва към Бога за своите страни и пожела „процъфтяване на храма в София, а на всички вас – Божието благословение. Христос Воскресе!”

След това патриарх Кирил и придружаващите го се поклониха на гроба на архиепископ Серафим (Соболев) в криптата на храма и възгласиха „Вечная памят” за приснопаметния архиерей.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Среща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в БългарияСреща на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с руската общност в България
« предишна новинаследваща новина »