ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен прием по случай визитата на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в България

30 април 2012 11:40, Софийска митрополия
Посрещане на Руския патриарх Кирил

На 29 април 2012 г. в гранд-хотел „София“ в столицата Светият Синод на БПЦ даде тържествен прием по случай визитата на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в България. Сред поканените са били президентът на България Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, главата на българския царски дом НВ Симеон II, посланиците на Руската федерация, Р Беларус, Украйна, Казахстан, бившият президент Георги Първанов, директорът на Дома на Москва в София и други.

Негово Светейшество патриарх Максим се обърна към скъпия гост, припомняйки традиционно приятелските връзки на българския и руския народ и особената благодарност, която изпитват българите за освобождението ни от османско иго. Патриарх Максим отбеляза просветителския талант на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и му пожела плодотворно църковно-обществено служение, здраве и сили в носенето на тежкия първосветителски кръст и благослови руския народ.

В отговор патриарх Кирил каза: „Тази кратка, наситена с толкова значителни събития визита завинаги ще остане в моята памет и сърце. Визитите, които ми се налага да правя на различни места, често са съпроводени от много добра организация, безупречен протокол и аз винаги се отнасям с благодарност към хората, които съдействат за техния успех. Всичко тава присъстваше и присъства и по време на моето посещение в България, но има нещо особено, което отличава тази визита от много други – това е духовната общност на нашите народи, това е израженията на лицата на хората. Когато аз се докосвам до ръцете на вярващите хора, аз чувствам как по тази верига тече нещо като ток. Това не може да се получи с никакви организационни усилия, чрез никакъв протокол, защото това е импулс, изхождащ от човешките сърца. Върху него се основава духовната общност на нашите народи. На нито един политик не му е дадено да прави ефективна политика, игнорирайки тази общност. И аз много се надявам, че държавните дейци на България, Русия, Украйна, Беларус и на другите страни, обединявани чрез нашите църкви, винаги ще се отнасят с внимание към този с огромна сила фактор на духовната общност на нашите хора.

Бих искал сърдечно да благодаря на Негово Светейшество за личното участие в програмата на моята визита в Българската църква, а също да се обърна с думи на благодарност към близките на моето сърце Високопреосвещени архипастири, с болшинството от които се познавам и съм в много добри, братски отношения от дълги години.

Не е нужно да изобретяваме нищо ново – ние следва да продължим делото, което са започнали предишните поколения, да поддържаме огромния духовен потенциал на нашите връзки, който е способен да оплодотвори всяка политика и всякакви други човешки отношения“.

Текст: сайт на ОВЦС на РПЦ
Превод: Нина КОМАРОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »