ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официален прием по случай визитата в България на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил

01 май 2012 17:39, Българска Патриаршия
Официален прием по случай визитата в България на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил

На 29 април, неделя на Мироносиците, Светият Синод на БПЦ даде официален прием в гранд-хотел „София“ в столицата, по случай визитата в България на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

Сред гостите бяха архиереите на БПЦ и членовете на Руската църковна делегация, както и представители на Президентството, Народното събрание, Министерския съвет, НВ Симеон II, посланиците на Руската федерация, Беларус, Румъния, Гърция, Казахстан, Азербайджан, председателят на БАН, ректорите на Софийския и Търновския университети, видни общественици и интелектуалци, висши църковни служители и други.

По време на тържествения обяд Негово Светейшество патриарх Максим се обърна към скъпия гост и присъстващите с думите: ”Ваше Светейшество, Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, Ваши Високопреосвещенства, представители на Българската държавност, Ваши Преосвещенства, уважаеми представители на църковната и гражданската власт, драги сътрапезници,

В светлите пасхални дни славим подвига и на всепреданите на Христа жени мироносици, удостоили се да Му се поклонят и да станат вестители на Възкресението, - апостоли на апостолите.

Учениците Лука и Клеопа, смутени от Христовата кръстна смърт и полагането в гроба на любимия им Учител, пътували за Емаус и се удостоили да бъдат на трапеза с възкръсналия Господ и Го познали, когато преломявал хляба.

И ние днес, бидейки в радостта на братското ни общуване, споделихме благодатната евхаристийна трапеза, единомислено изповядахме светото Православие и засвидетелствахме взаимната си обич в Христа, воскресшаго из мертвых.

Обични в Господа Светейши владико,

Събрани в име Христово и на тази празнична трапеза при първото Ви гостуване в нашата страна и на светата ни Църква като Патриарх Московски и на цяла Русия, ние отбелязваме многостранния напредък в живота и служението на светата Руска православна църква, обогатяването на административните й структури, религиозно-просветителското дело на Вашето "Слово пастиря", популярно не само сред православните, но и между представителите на други вероизповедания и религиозни общности.

Както в миналото, така и днес, българо-руското братство е неразривна,

благодатна сила, преплетена с историческата съдба на нашата света Църква и православен народ. Признателни сме за жертвената любов на Святая Рус и нейните достойни синове, дали живота си за нашето освобождение, поддържаме традиционното ни междуцърковно сътрудничество и проявената искрена и чиста любов, която свидетелства за общата ни вяра.

Поднасяме Ви нашата сърдечна благодарност за осъщественото от Вас мирно посещение на светата ни Църква, което е съществен принос за укрепване на мира между нашите православни и всички народи по света, като пожелаваме Вам и на Вашите спътници здраве и бодри сили за благоплодно църковно-обществено служение, за процъфтяването на светата Московска патриаршия и благоденствието на руския народ.

На всички почитаеми сътрапезници – Многая лета! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”

В отговор Руският патриарх Кирил каза: „Тази кратка, наситена с толкова значителни събития визита завинаги ще остане в моята памет и сърце. Визитите, които ми се налага да правя на различни места, често са съпроводени от много добра организация, безупречен протокол и аз винаги се отнасям с благодарност към хората, които съдействат за техния успех. Всичко това присъстваше и присъства и по време на моето посещение в България, но има нещо особено, което отличава тази визита от много други – това е дълбоката духовна общност между нашите народи, това е изражението на лицата на хората. Когато се докосвам до ръцете на вярващите хора, аз чувствам как по тази верига тече нещо като ток. Това не може да се постигне с никакви организационни усилия, с никакъв протокол, защото това е импулс, изхождащ от човешките сърца. Върху него се основава духовната общност на нашите народи.

На нито един политик няма да му се отдаде да прави ефективна политика, игнорирайки тази общност. И аз много се надявам, че държавните дейци на България, Русия, Украйна, Беларус и на другите страни, обединявани чрез нашите църкви, винаги ще се отнасят с внимание към този толкова могъщ фактор - духовната общност на нашите хора.

Бих искал сърдечно да благодаря на Негово Светейшество за личното участие в програмата на моята визита в Българската църква и да се обърна с думи на благодарност към близките на моето сърце преосвещени архипастири, с по-голямата част от които се познавам и съм в много добри, братски отношения от дълги години.

Не е нужно да изобретяваме нищо ново – ние трябва само да продължим делото, което са започнали предишните поколения, да поддържаме огромния духовен потенциал на нашите връзки, който е способен да оплодотвори всяка политика и всякакви други човешки отношения“.

Приветствие към Негово Светейшество патриарх Кирил Московски и на цяла Русия отправи Агатоникийският еп. Борис, игумен на Бачковската св. обител и бивш представител на БПЦ при Московската патриаршия, запазил най-топли чувства на признателност към РПЦ, който поднесе в дар на патриарха копие на иконата Пресвета Богородица Бачковска. Приветствия и подаръци към скъпия гост отправиха и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски”, който зарадва присъстващите с вестта, че между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов”, чийто ректор е игумен Пьотр (Еремеев), е сключено споразумение за сътрудничество и обмяна на преподаватели и студенти; ректорът на Великотърновския университет - наследник на Търновската книжовна школа, проф. Пламен Легкоступ и др.

След тържествения обяд се състоя заключителна среща между двамата патриарси, протекла в братски дух на взаимно уважение и любов.

Текст: Александра Карамихалева
Превод на словото на Патриарх Кирил: Нина Комарова
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Официален прием по случай визитата в България на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил
« предишна новинаследваща новина »