ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. пророк Йеремия и 75 години от възстановяването на Басарбовския манастир

02 май 2012 13:29, Русенска митрополия
Богослужение в Басарбовския манастир

На 1 май, Св. пророк Йеремия, архим. Емилиан отслужи в скалната църква на Басарбовската св. обител Златоустова св. Литургия заедно с прот. Светослав Георгиев, свещ. Димитър Димитров и митрополитския дякон. Песнопенията от утренята и св. Евхаристия бяха изпълнени от нашия обичан архиерей, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, и братята на манастира. Честни поклонници от Русе и други краища на страната също взеха участие в празничното богослужение.

На 1 май т. г. се навършват 75 години от възстановяването на св. обител през 1937 г. Отслужването на св. Литургия и водосвет на 1 май, според архим. Виктор Мутафов („Преподобни Димитрий Басарбовски и неговият скален манастир до Русе", Русе, 2002, стр. 37) е стара традиция на жителите на с. Басарбово, които на този ден извършват оброк.

След св. Литургия в двора на манастира Негово Високопреосвещенство в съслужение с братята на манастира и духовници от епархията отслужиха водосвет.

Архиереят благодари за участието във водосвета на честните поклонници. Той препоръча на вярващите да следват добродетелния живот на прославилия се с множество чудеса в пределите на нашата Русенска епархия Басарбовски подвижник св. Димитрий.

Всички ние имаме нужда от молитвеното застъпничество на преп. Димитрий. Днес за съжаление малцина българи познават житията и подвизите на прославилите се от български род светии. Някои дори кощунствено смятат житията им за „легенди”, на които не може да се гледа сериозно. Подобен вид духовно безразличие проявено от наша страна не ни носи ни най-малка полза. Вероятно затова мощи на част от тях днес се намират на чужда земя, където не престава потокът от поклонници пред тях. Достатъчно е да споменем гр. Яш с непреставащия поток от вярващи, които всеки ден преди работа, а студентите – след лекции, минават през катедралния храм, за да изпросят молитвеното застъпничество на преп. Параскева-Петка Българска. Упованието към тях не остава безрезултатно, при условие, че пристъпваме с нужната вяра. На същата почит се радват и честните мощи на св. Филотея Търновска в Куртя де Арджеш и мощите на Басарбовския ни светец, днес обявен за покровител на румънската столица.

Разбира се, за православните християни не може да има етническо разделение. Светците се явяват тези духовни мостове между православните ни народи, които заличават всякакви податки на етнофилетизъм. Затова и св. ап. Павел е казал: „Няма вече юдеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса” (Гал. 3:28).

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяИгумена и братя на св. обителБратя на св. обителИгумена и братя на св. обителНастоящият и бивш игуменСв. КръстС румънската житийна иконаВелик входПричастяване на вярващитеВодосветВодосветПоръсване на вярващите със св. вода
« предишна новинаследваща новина »