ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Народен събор в Плиска почете делото на свети цар Борис

02 май 2012 15:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Благодарствен молебен в гр. Плиска

Традиционният народен събор в Плиска тази година беше посветен на 1160-годишнината от възцаряването и 1105 години от успението на свети цар Борис-Михаил - Покръстител български. Той се организира от Варненска и Великопреславска св. митрополия, общините Каспичан и Нови пазар, кметство Плиска и народно читалище „Просвета-1911″ в първопрестолния град. Празникът започна с Божествена литургия, отслужена от духовници на Българската православна църква в храма на Плиска.

След това беше отслужен благодарствен молебен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на Голямата базилика в националния историко-археологически резерват „Плиска“. „Когато стоим на това място, не можем да не си спомним думите на Бога към Мойсей: „Събуй си обувките, защото мястото, на което стоиш, е свято“ – заяви митрополит Кирил. – Тук се положиха основите на българската държавност и на православното християнство. Нека да обновим себе си и да обновим нашето общество! На многая лета!“

Състоя сe ритуал по вземането на пръст и камъни от Голямата базилика, които ще бъдат положени в храм „Свети цар Борис“ във варненския квартал „Аспарухово“. Според отец Добромир, който е председател на църковното настоятелство, църквата край Черноморието е изградена през 1923 г., а сега под стария кръст, който ще бъде издигнат в нейния двор, ще бъдат поставени земна пръст и оригинални камъни от Плиска.

Официално съборът беше открит от кмета на Плиска Христо Илиев, който вече пети мандат ръководи града. „Днес ние се гордеем с миналото на Плиска, не забравяме и не искаме никой да забравя, че оттук е тръгнало началото, че оттук започва България – подчерта той. – Приемането на християнството отваря нова страница в историята на Плиска, свързана с усилията на княз Борис да извоюва самостоятелност на българската държава“.

Приветствие към участниците в народния събор поднесе и областният управител на Шумен Димитър Александров. Сред официалните гости бяха още заместник-областният управител Ралица Тодорова, народният представител Ивайло Тошев, кметовете на общините Каспичан Милена Недева и на Нови пазар Румен Панайотов, главният изпълнителен директор на „Херти“ АД Захари Захариев.

В концертната програма на празника се включиха състави от Каспичан, Нови пазар, Плиска, Върбяне и Кюлевча.

Текст (със съкращения): Пламен ГЕОРГИЕВ, Снимки: Богдан БОГДАНОВ, (http://grada.bg)

 

 

Снимки

Кметът на гр. Плиска г-н Христо ИлиевПръст и камъни от Голямата базилика, за храм „Свети цар Борис“ във Варна Фолклорната група "Здравец" от Плиска
« предишна новинаследваща новина »