ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„...За нас е привилегия, че сме заедно на Литургия, а не задължение!”

02 май 2012 20:18, Мария Стойкова
Клаус Кенет във Варна

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и с подкрепата на АЛФА България, милионерът-пътешественик Клаус Кенет посети Варна на 30 април и 1 май.

На вечерната среща Клаус Кенет разказа един случай, който силно ме впечатли. Може би, защото няколко дни преди това говорихме с приятели по тази тема. Присъствал на Литургия, в която пеенето било истинска какафония. Всеки си пеел каквото и когато знае. Тогава Клаус отишъл при духовника си – архим. Софроний Сахаров – и го попитал защо се получава това и че той се разсейва, не може да се моли... Архимандрит Софроний му отговорил, че ние не сме на Литургията заради пеенето. За нас е привилегия, че час, два или три – колкото и да продължава богослужението – сме заедно. Заедно един с друг и заедно с Бога! Привилегия, а не задължение.

Така ли е?! Наистина?! Бих искала...

Програмата на Клаус бе максимално натоварена – предварително бе потвърдена от него – но в действителност се оказа още по-натоварена. И той на никого не отказа нищо. На всекиго - потърсил внимание, задал въпрос, поискал автограф, снимка и т. н. – той даде по нещо. Той дава от сърцето си! Не един път дръзна да каже, че има Любов. Каза го искрено. Никой не се усъмни. И тази любов се усети. Клаус я има тази Любов. Истинската... Каза, че не 2 млн. км, изминати в търсенето й са му помогнали, за да я придобие, а Пътят от 30 см! Пътят от главата до сърцето...

Когато отговори на въпрос, зададен му на срещата: Представя ли си той (Клаус) какъв би бил пътят му без духовник, без изповедник, отговори, че вероятно би заприличал на свои приятели протестанти, които специалната среща с Бога ги е възгордяла. Тези хора създали свои църковни общности, а един дори го търсела и полицията на САЩ. Духовникът помагал на Клаус Кенет да стои на земята, да се смирява, да не се изтъква (колкото и парадоксално да звучи това на някои).

Темата на лекцията беше „Източните учения водят да Христос”. Клаус, който е минал през – като че ли всички - религиозни учения, философии и практики сподели своя опит.

Разказа, че в исляма няма любов, има правила. Там – за него - Бог не се интересува от хората. При индианците всичко е магия и животни. В будизма човек се стреми да изпразни съзнанието си. А в християнството е точно обратното. Човек се опитва да се обожи. Да се напълни с любов.

Сподели своите напълно реални срещи с демоните, когато вече бил достигнал нирвана, т. е. бил с изпразнено съзнание. И те се опитали да се настанят в празнотата. Уточни, че няма йога-упражнения, които да са безвредни. Всяко едно движение, всяка една поза е връзка с някое от източните божества. Когато се стигне до края на един йога-курс, не може да се спре. Трябва да се продължи и така до... нирвана.

Аз съм от хората, които харесват Клаус, защото има много, които поради една или друга причина не го харесват. Аз го харесвам заради неговата непоколебима вяра в Бога – неговото доверие в Божия промисъл. Нали всички би трябвало да сме такива. Аз го харесвам заради неговия оптимизъм. Защото според мен един вярващ човек трябва да бъде такъв. Аз го харесвам, че се опитва да прави нещата по точния и истински начин. Всички трябва да го правим. Аз го харесвам заради това, че е най-щастливият човек в света (по неговите думи). Вярвам му, защото човек, който живее с и по Бога, не може да бъде нещастен.

И какво от това, че живее в Швейцария?! И какво от това, че има (не е лъжа) протестантски маниер?! Нали човек се учи докато е жив. Това, че съм родена в традиционно православна държава не ме прави автоматически добра православна християнка.

Аз искам да е привилегия за мен да съм на Литургия, да е привилегия за мен да постя колкото трябва, да е привилегия за мен да съм на водосвет – например - с всички и с Бога.

Малко е плашещо, да ни го казват хора „отвън”!

Любовта обаче е навсякъде! „И Христос иска да бъде намерен!”

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Клаус КенетКлаус Кенет Клаус Кенет като дете.Клаус Кенет във ВарнаКлаус Кенет във ВарнаКлаус Кенет във ВарнаКлаус Кенет във ВарнаКлаус Кенет във ВарнаЗа спомен!
« предишна новинаследваща новина »