ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кремиковският манастир ще отпразнува своя храмов празник на Гергьовден

03 май 2012 10:48, Софийска митрополия
 Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец"

На 6 май (неделя) св. Църква празнува паметта на св. Георги Победоносец. В този ден Кремиковският манастир, който се намира на 4 км северно от квартал "Кремиковци", празнува своя храмов празник. В обителта се намира стара църква, посветена на св. Георги Победоносец, която датира от 15 век.

По вид и архитектура тя представлява еднокорабен храм с притвор и полукръгла олтарна апсида. Стенописите й са направени веднага след построяването и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от Българското средновековие. Сред тях се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента, в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и на светеца-патрон св. Георги.

По утвърдена вече традиция след празничната св. Литургия в манастирския храм се открива МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ, наречен „Гергьовско веселие”.

За шеста поредна година народното читалище „Светлина Кремиковци - 1906” организира този фестивал, в който се включват автентични фолклорни състави, както от различни краища на България, така и от Румъния, Русия, Армения и Украйна. Тази година се очакват над 400 участници, а всяка година има над 5000 посетители от цялата страна.

Организаторите обясняват, че "с тази наша инициатива целим да привлечем вниманието на хората към нашия живописен край, да им разкрием красотата на един от най-древните манастири, разположен в южните части на Стара планина - Кремиковският манастир "Свети Георги Победоносец", където ще се потопим в атмосферата на един от най-големите християнски празници Гергьовден под звуците на музиката, песента и танца".

Начало на св. Литургия - 9,00 часа.

Официално откриване на фестивала - 10,30 часа.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

 

« предишна новинаследваща новина »