ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 8 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

03 май 2012 11:20, Българска Патриаршия
Бр. 8/2012 на "Църковен вестник"

Все още в светлината, радостта и благодатта на Възкресение Христово, екипът на "Църковен вестник" поздравява своите читатели с „Христос воскресе!", каквато е традицията до Възнесение. Брой 8 на официоза на БПЦ вече достигна до абонатите ни и се разпространява по храмовете и църковните книжарници.

По повод историческата визита на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил (за което подготвяме специален брой) ви предлагаме един негов материал. В статията той говори за преходността на всичко в света: цивилизации, езици, култури, различни представи за света, философски и религиозни идеи, освен една реалност идентична със самата себе си през всички векове - Църквата Христова и непреходната истина, която Тя провъзгласява: че Христос възкръсна, побеждавайки греха и смъртта. За Христовото възкресение като „Централно събитие в световната история” четете статията на Патриарх Кирил на стр. 3.

На същата страница публикуваме и Декларацията на Пловдивския митрополит Николай във връзка с продължаващата дискусия около статута на историческата църква „Св. Неделя” в гр. Батак и опитите на определени кръгове да преустановят богослуженията, да бъдат изнесени свещената утвар и иконите от храма на Баташките мъченици и да се върне статутът му на музей.

По повод приближаващата 100-годишнина от построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в рубриката „Юбилей” ви предлагаме един материал за иподяконите в катедралата и иподяконското служение, на които иначе рядко обръщаме внимание. От разговора с един от тях ще научите какво подтиква тези момчета и мъже да приемат това служение, в какво се изразява то, как се научават да го вършат. Ще понадникнем и зад иконостаса, за да научим някои интересни подробности около синхронизирането между всички участници в едно богослужение в катедралата. Материала под заглавие „Като ангели” четете на стр. 1-4.

Знаменателен е отговорът, даден от св. Василий Велики на владетеля, който го заплашвал с разорение, изгнание, изтезание и смърт: „Други можеш да заплашваш, а нас това ни най-малко не ни трогва, защото не можеш да отнемеш имуществото на този, който нищо не притежава. Изгнанието ми е чуждо, защото не съм привързан към никое място… където и да съм, навсякъде е Божия земя. Смъртта за мен е благодеяние, защото по-скоро ще отида при Бога, за Когото живея и се трудя, за Когото в по-голямата си част вече съм умрял и към Когото отдавна се стремя…”

За събитията от външния живот, които с лекота разстройват неустроената по Бога душа, за това какво означава да живееш на земята като странник, без да допускаш външните обстоятелства и изкушения да помрачават душата ти, за „странничеството” като навлизане дълбоко в себе си и непривързаност към нищо от света е статията на прот. Валентин Свенцицки, която публикуваме под заглавие „Странници в света” на стр. 5.

Страницата се допълва от едно писмо на игумения Арсения (Себрякова) до Петър Александрович Брянчанинов за скърбите в света, отречението, пътят към което е самоотверженото изпълнение на Божиите заповеди, и молитвата. Писмото под заглавие „За духовното подвизаване” четете на стр. 5.

Какво ни кара да изкривяваме чутите думи и да откриваме зад тях отношение, чувства, намерения, които ни накърняват, но които другият не е вложил в тях? Каква е причината за неразбирането ни: лош подбор на думите, неподходящ тон, неподходящ момент или нещо в самите нас, което изкривява възприятията ни? Къде грешим в общуването, та все някой се чувства наранен от думите ни; думите ли са виновни или собствената ни увреденост от страсти, през която ги пречупваме? Как да разпознаваме истината в това, което чуваме и което изричаме? Това са някои от въпросите, върху които разсъждава авторът на „Още малко думи за думите” - лично преживяващ "препъването" в думите - статията на Александра Карамихалева четете на стр. 1-6.

В рубриката „Гласът на светите отци” сме подбрали мисли на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст и други отци на Църквата за изкуството да владеем и управляваме езика си, от когото произлизат грехове като: злоречие, осъждане, празнословие... Тези чудни „Бисери от духовната съкровищница на светите отци”, чийто съставител е Сливенският митрополит Йоаникий, четете на стр. 6.

Под рубриката „Лъжедуховност” публикуваме: една статия на игумен N с интригуващото заглавие „Защо толкова много хора искрено смятат Ванга за православна” в превод на Десислава Шаркова; „Че магьосниците и баячките, дори да произнасят името на Бога, трябва да бъдат прогонвани” от св. Никодим Светогорец и един откъс от книгата „Нашата любов” на архим. Серафим (Алексиев) под заглавие „Писатели-съблазнители”. Материалите, чиито заглавия казват достатъчно, за да предизвикат интерес към съдържанието им - четете на стр. 7.

С пътеписа на Димитър Хаджитодоров „Трескавец - място на благодат и уповение” ви предлагаме да посетим манастира „Успение на Пресвета Богородица”, който се намира между Прилеп и Битоля, на територията на днешна Македония. Стр. 8

Броят се допълва с представяне на една нова книга на Синодално издателство и няколко новини, които сме подбрали за хрониката на вестника. Стр. 8 и 2.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »