ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа хиротония в Ловеч

05 май 2012 20:22, Ловчанска митрополия
Свещеническа хиротония в Ловеч

В катедралния храм „Света Троица”, гр. Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ръкоположи нов свещеник.

Дякон Петър Пенков, живеещ в китното подбалканско село Малиново, в днешния ден пое по пътя на свещеническото служение.

В съслужение с архим. Викентий (Митев) и прот. Любомир Казашки, митрополит Гавриил с ръковъзлагане по древния църковен чин ръкоположи дякон Петър в свещенически чин.

След светата служба владиката се обърна към новия свещеник с думите, че "ние само изпълняваме с вяра молитвите в тайнството, а Дух Свети мистично и невидимо преподава даровете на свещенството върху кандидата за свещеник, след това той вече притежава нещо, което нямат нито царе, нито управници, нито богатите и силните на деня, това е божествената благодат на свещеническия чин". Владиката каза също, че свещеникът носи огромна отговорност пред Бога, но такава отговорност носи и този, който го е ръкоположил, защото той е преценил достойнствата на кандидата и, по силата на апостолското приемство, му е преподал благодатта на свещенството. И ако свещеникът служи и живее недостойно, отговорност за това пред Страшния съд ще носи както самият той, така и този, който го е ръкоположил.

Негово Високопреосвещенство пожела душеспасително служение на свещ. Петър Пенков и му даде наставление за бодра молитвена подготовка преди св. Литургия, за да носи достойно великия и свещен йерейски чин.

Новоръкоположеният свещеник раздаде нафора и бе поздравен от вярващите.

 

 

Снимки

Свещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в ЛовечСвещеническа хиротония в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »