ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 7 май ще се проведе четвъртото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни

06 май 2012 18:22, Софийска митрополия
Снимка за спомен от третото издание на фестивала

На 7 май (понеделник) в столичния храм „Св. Параскева“, на ул. „Раковска“, от 10 ч. ще се открие четвъртото издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни “Осанна във висините!“, чийто символ са думите Христови: "... оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене..." (Мат. 19:14). Той ще бъде открит с празничен водосвет от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

За първа година Детският фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни, организиран от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на храм „Св. Параскева”, събира над 400 деца и младежи. Участници от България и чужбина ще покажат своето уважение към църковнославянските песнопения и духовни песни.

От първото си издание през 2009 г. фестивалът успя да се утвърди като необходимо събитие, което допринася за духовното и личностното развитие на малки и големи. През 2009 г. в него взимат участие около 50 деца от хорове само от София, докато днес под купола на храм „Св. Параскева” ще бъдат представени над 400 участници. Нарасналият интерес дава сили на организаторите да продължават в това си начинание, за да мотивират младите хора да се включват по-често в църковния живот и да почитат православната вяра.

Във фестивала участват училищни хорове и известни хорови формации, като хор "Бодра смяна", Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на Пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Гаудеамос", Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Архангелски глас” – Ловеч, които с постиженията си провокират своите млади приятели от училищата с преданост към църковнославянските песнопения.

Организаторите отправят покана към всички и ни приканват да споделим радостта на младите изпълнители на четвъртото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни.

Вход свободен.

 

 

« предишна новинаследваща новина »