ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

06 май 2012 23:04, Българска Патриаршия
6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

На 6 май отбелязваме паметта на св. вмчк Георги Победоносец - един от най-почитаните светци-воини. 6 май празнуваме и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В София пред паметника на Незнайния воин в този ден по традиция бе отслужен празничен водосвет, по време на който бяха поръсени с осветена вода бойните знамена и знамената - светини на Българската армия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим той бе извършен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. По време на водосвета пред паметта на хилядите знайни и незнайни български воини, дали живота си за Родината, сведоха глави: президентът и главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министри, депутати, ветерани от войните и граждани.

По-късно пред паметника на Незнайния войн започна и тържественият парад на въоръжените ни сили.

Традицията в деня на Гергьовден да почитаме българските воини, датира от 1880 г., като традицията е прекъсната през 1946 и отново възстановена през 1993 година.

Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия
« предишна новинаследваща новина »