ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. Георги Победоносец - втори храмов празник на храм „Св. Атанасий”, гр. Варна

07 май 2012 13:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Св. Георги Победоносец

Празнично настроение в деня на свети Георги Победоносец се чувства в храм „Св. Атанасий”, Варна. Беседвам с протойерей Дончо Александров за втория храмов празник.

За сайта на БПЦ отец Дончо сподели: „В храм "Св. Атанасий" южният престол е посветен на св. вмчк Георги Победоносец. Затова честваме Гергьовден като втори храмов празник на нашия прекрасен храм, посветен на бащата на православието св. Атанасий. Интересна е историята на този престол: как се озовава в нашата църква. Тук наблизо, където сега се намират Римските терми, е имало малка църквичка, посветена на св. Георги Победоносец. Тя била стара църква. През 50–те години на ХХ век новата власт решава да събори тази църква, за да не пречи на разкопките на римските терми. Намират се група ентусиасти – комсомолци, които само за един ден я разрушават. Но това, което извършват като светотатство и кощунство, естествено, се отразява на техния живот. Всеки един от тях много скоро загива при нещастен случай. Днес от стария храм „Св. Георги” е останала само олтарната стена. Добре се вижда къде е мястото за проскомидията. На това място се намирал този древен малък храм, който събирал вярващите да отправят молитва към св. Георги.

По решение на тогавашния Варненски и Преславски митрополит Йосиф престолът от разрушената църква е пренесен в храм „Св. Атанасий” и е поставен в южната част на олтара. И оттогава тържествено се почита паметта на св. Георги в този храм. Това е единственото място в град Варна, където, макар и днес да не съществува храм, носещ името на този толкова почитан свети великомъченик, ние го отбелязваме подобаващо. Всъщност се явява като празник за всички варненци, които ще дойдат и ще отправят молитва към свети Георги за тяхното духовно израстване и спасение”.

В храм "Св. Атанасий" на празника в Четвъртата Неделя след Пасха - на Разслабления, и деня на св. вмчк Георги Победоносец се стекоха стотици миряни. На втория храмов празник протойерей Дончо Александров говори за силата на вярата в съвременния свят. Високо, превисоко са се издигнали светиите със своя живот, при Бога са – в Небесното царство, а мислите им, духовният им поглед се носи често към земята – към нас. Наши са те, от нас са излезли и за нас мислят, и нам желаят да помогнат, за нас ходатайстват. Светиите – това са слънца на духовното небе! Светят ни със своя живот, със своите грижи за нас, с ходатайствените си молитви ни изпросват Божията благодат, която ни подкрепя и ни прави силни в живота.

Разбира се, от нас се иска: да не се крием от тия духовни слънца, да не затваряме душите си за техните лъчи, да не сме къщи без прозорци, а сами да търсим тези чудни светила на духовната сила, сами да се излагаме на тяхното влияние, сами да влизаме в допир, в жива връзка с тях... Това ще стане, като изучаваме живота на светиите, като ги честваме и молитвено призоваваме и като – с мисли, слова и дела – им подражаваме в службата Богу и на ближния. Дълг на Църквата е и да издава и широко да разпространява сред вярващия народ житията на светиите.

Свети Йоан Златоуст отбелязва, че „има разни подвизи – вътрешни и външни – за да можем, като черпим подкрепа в утеха от Писанията, да пребъдваме в надежда. От тях едното предразполага към другото: търпението към надеждата и надеждата към търпението. И двете обаче се почерпват от Писанията. Затова християнинът постъпва правилно и спасително, като всекидневно черпи вдъхновение и утеха от Свещеното Писание: то според думите на св. ап. Петър е като светило, което свети на тъмно място, докле се ден разведели и зорница изгрее в сърцата на християните (2 Петр. 1: 19).

На празника свещеник Дончо Александров поздрави именниците и представи новия брой на списание „Амвон”. Там може да се прочетат интервюта с двама румънски съвременни духовници, архимандрит Теофил (Переян) и протосингел Петроний. На страниците на списанието са разгледани и следните теми: ''За страданието и смъртта на деца'' от митрополит Антоний Сурожки, ''Увереност в себе си или самоувереност?'' от митрополит Атанасий Лимасолски, ''Защо ембрионът е човек'' на дякон Михаил Першин, ''Да се изгубиш или намериш в брака'' от отец Филотей Фарос, ''Уморена си да бъдеш майка'' на Ирина Коган. Със свои статии участват и следните български автори: протойерей Добромир Димитров: ''Светото Причастие като участие на народа Божий в Евхаристията'', протойерей Дончо Александров: ''Камбаната бие за теб'', протойерей Теодор Стойчев: ''И Възкръсна в третия ден, според писанията'', свещеник Ясен Шинев: ''Ora et Labora'', Валери Андонов: „Църквата - всякога гонена, винаги оцеляваща''. Публикувани са още материали от св. Йоан Златоуст, св. Кирил Александрийски, св. Силуан Атонски и авва Доротей. Още интересни теми може да откриете в новия брой на списание ''Амвон'', издание на храм ''Св. Атанасий'', гр. Варна.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Останалата олтарна стена на разрушения храм "Св. Георги"Протойерей Дончо Александров
« предишна новинаследваща новина »