ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан освети бойните знамена на Българската армия (фоторепортаж)

07 май 2012 19:17, Софийска митрополия
Ден на храбростта и празник на Българската армия

На 6 май - Гергьовден, България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. На този ден по традиция се отслужва празничен водосвет и се освещават бойните знамена на армията ни.

„За благочестивия и православен български народ и за христолюбивото наше войнство, за тяхната мощ, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и най-вече - нашият Господ Бог да им помага и съдейства във всичко и да покори под нозете им всеки враг и противник!“ - се казва многократно в молитвата на водосвета, който с благословението на светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични свещеници.

Тази година на площада пред паметника на Незнайния войн, в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски”, се бяха строили представителни части на Българската армия, носещи трибагреника, знамената-светини и бойни знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и ритуала по освещаването на знамената.

В тържествената церемония взеха участие: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, чуждестранни военни аташета, множество дипломати, представители на българската държавност и генерали.

След като поръси със светена вода армията, Знеполският еп. Йоан се обърна към българското войнство: „Светата Българска православна църква не забравя своите чеда и от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим - който е нашият първосветител, и от свое име поздравяваме всички вас и молитстваме Бог да ви дарува духовни сили, крепкост и мъжество, та винаги рамо до рамо - държава, войнство и Църква – благодатна симфония, да творят бъдните дни на нашата скъпа, мила Родина България! За много и благословени години! Христос воскресе!”

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн и с военен парад на столичния площад „Княз Александър I", в който участваха седем представителни блока и преминаха над 500 военнослужещи от Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

За първи път от години парадът премина от Централния военен клуб в посока Президентството, за да може съгласно традицията, военнослужещите да се равнят на дясно към официалните лица и началниците.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Нина КОМАРОВА

 

 

Снимки

Ден на храбростта и празник на Българската армияДен на храбростта и празник на Българската армияДен на храбростта и празник на Българската армияДен на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияПрезидентът Росен ПлевнелиевГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияЗнеполският еп. ЙоанГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден- Ден на храбростта и Празник на армиятаГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армияГергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия
« предишна новинаследваща новина »