ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кремиковският манастир „Св. Георги“ отпразнува своя манастирски празник с многохилядни поклонници

08 май 2012 12:52, Софийска митрополия
Кремиковският манастир празнува своя храмов празник

Празникът на св. вмчк Георги Победоносец тържествено се почита в Кремиковската св. обител. Един от манастирските храмове, който датира от 15 век, е посветен на Христовия великомъченик. На Гергьовден по традиция местните жители се събират за родова среща и всички заедно се отправят към обителта - място за утеха, духовна подкрепа и радост на поколения наред. В този ден те отиват в манастира да запалят свещица, да благодарят на Бога и отново да попросят закрилата на светеца-войн.

В неделния ден, 6 май, малки и големи отрано изпълниха манастирския храм, дошли да почетат св. Георги и да оставят своя дар на манастира. Специално за празника месец преди това бе изрисувана голяма икона на св. Георги, която е покрита със златен варак. Тя е осветена до чудотворния образ на светеца в Зографски манастир на Света Гора, след което тържествено бе внесена в манастирския храм „Покров Богородичен“. Поставена на аналой от лявата страна на църквата, тя посрещаше потока от вярващи, който не секна да късно вечерта.

Празничната св. Литургия бе отслужена от протойерей Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на манастира и от свещеник Васил Иванов от София. Богослужебните песнопения бяха великолепно и затрогващо изпълнени от възпитаници на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“, ръководени от преподавателите Любомир Игнатов и Тодор Костов.

Сред присъстващите в храма бяха зам.-кметът на Столична община г-н Тодор Чобанов, общински съветници, кметът на Кремиковци и обществени дейци. Богобоязливият дядо Добри също бе в храма за духовна радост на мнозина. Поради многобройното присъствие немалко християни слушаха богослужението в подредения и добре обгрижен манастирски двор.

В края на литургията множество деца и миряни пристъпиха към св. Тайни.

От шест години в чест на празника, след края на литургията в близост до манастира се провежда Международен фестивал, наречен „Гергьовско веселие”. Това събитие се организира от народно читалище „Светлина Кремиковци – 1906“. Тази година в него взеха участие 400 таланти от Румъния, Русия, Армения, Украйна и България. За първи път фестивалът започна тази година с литийно шествие, в което се включиха всички участници, облечени в своите костюми. Водени от Христовия кръст и хоругви, творците се радваха на нескрит интерес и тържествено се придвижиха до определеното място.

На откритата сцена бе извършен водосвет от духовниците и със светената вода бяха поръсени присъстващите. В края на последованието отец Серафим се обърна към многохилядното множество, което се беше разположило на склон под манастира и ги поздрави с празника на светеца-войн. В словото си той припомни житието на св. Георги, сподели радостта си от новоизографисания му образ, който вече се намира в св. обител и всеки, който почувства нужда, може да се помоли пред него. След това представи новата за манастира монахиня Теодора и пожела на всички да живеят в мир, разбирателство и благополучие, като подчерта, че това може да стане тогава, когато „хората не забравяме за Бога и се стараем да изпълняваме Неговите заповеди“.

След пастирските слова литийното шествие с иконата се върна в манастирския храм, за да може и новодошлите поклонници да почетат Божия угодник.

След духовната трапеза многобройните християни се насладиха и на благословено ястие, подготвено от манастирските поселници.

Дълго време миряните се разхождаха из обновения манастирски двор, радваха се на разнородните екзотични птици, наслаждаваха се на градинките и цветята, умело подбрани и подредени в манастира и най-вече, пристъпвайки в старата църква “Св. Георги“, преживяваха необикновеното усещане за присъствието на светеца и неговото небесно благословение.

Кремиковският манастир „Св. Георги“ е разположен на южните склонове на Стара планина, на 4 км северно от столичния квартал „Кремиковци”, в местността Градището. Изграден е върху скалиста тераса, от която се открива прекрасна гледка към обширното Софийско поле и столицата.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство, при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371). През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, той е напълно разрушен.

Първото конкретно сведение за Кремиковския манастир датира от 1493 г., когато по времето на софийския митрополит Калевит, местният велможа Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора, посветена на св. Георги Победоносец. По вид и архитектура тя представлява еднокорабен храм с притвор и полукръгла олтарна апсида.Стенописите в старата църква са направени веднага след построяването й и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от българското средновековие. Сред тях се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента, в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и на светеца патрон - св. Георги.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празничната иконаСтенопис на св. Георги в старата църква Празничната иконаПротойерей Серафим ЯневНа певницатаВ храмаДядо ДобриПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирМонахиня ТеодораПразник в Кремиковския манастирДуховницитеПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастир
« предишна новинаследваща новина »