ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден – празник на гр. Русе

08 май 2012 09:27, Русенска митрополия
Посрещане на архиерея

На 6 май, Гергьовден, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Георги” в гр. Русе. С решение на общинския съвет от 2003 г. Гергьовден е обявен за празник на този богоспасаем град. На архиерея съслужиха архим. Виктор Мутафов, прот. Владимир Костадинов, председател на църковното настоятелство при храма, и митрополитският дякон. Песнопенията от св. Литургия изпълни смесеният хор при храма. Проповед за празника произнесе секретарят на Русенска св. митрополия Ангел Младенов.

В богослужението взеха участие също кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов и неговите заместник-кметове.

В определения момент от празничното богослужение всички вярващи казахме "Символа на вярата" и Господнята молитва „Отче наш”.

След като архиереят помена светейшия Български патриарх Максим и българския Св. Синод, архим. Виктор помена правоправещия наш архиерей, а протодяконът произнесе „Викличка”, както повелява богослужебният устав.

В своето поздравление към вярващите архиереят нарече светия великомъченик „велик земеделец на словото Божие, който разработи нивата Господня, така че хилядолетия българският народ и всички християни, които честват неговата памет, се вдъхновяват от неговия подвиг”.

В своето обръщение към архиерея и вярващите отец Владимир благодари на нашия архипастир за извършеното богослужение. Той напомни за историческото получаване от Ватикана на частица от мощите на св. Георги Победоносец преди шест години.

Частицата от мощите на св. Георги беше получена на 5 октомври 2006 г. от Рим, а на 14 октомври с. г. беше тържествено пренесена в едноименния русенски храм.

В 11,30 ч. с мощите на св. Георги духовниците, заедно с общинския духов оркестър, представители на местната и държавната власт, множество жители на града извършиха литийно шествие от Паметника на свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, пред Историческия музей.

Митрополит Неофит заедно със свещеници от града отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен.

В 12,30 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей беше открита изложбата „Средновековен град Червен. Консервация на Епископска резиденция (XV – XVII в.)“.

В словата на официални лица често се подчертаваше, че 6 май е „Ден на храбростта и празник на Българската армия, ден на българската саможертва и достойнство, ден на честта и славата на българските бойни знамена” и накрая се добавяше, че също е Ден на св. Георги Победоносец.

Трябва да отбележим, че Денят на храбростта започва да се чества в българската армия още с нейното създаване, с указ № 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър Батенберг, докато св. Георги е живял през времето на римския император Диоклетиан (284-305), когато дори не може да се говори за български народ.

Също така, вярващите християни не си пожелаваме св. Георги да ни закриля, а се молим за това.

Св. великомъченик Георги, според тропара на празника, е „освободител на пленници, защитник на бедни, лекар на немощни, поборник на царе”. По неговите молитви Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй и спаси нас. Амин!

 

 

Снимки

Малък входВелик входВярващитеПроповедОтпустНачало на литийното шествиеДуховниците взели участие в шествиетоЛитийно шествиеПанихида с молебенПанихида с молебенПанихида с молебенС мощите на св. Георги ПобедоносецПолучаване на мощите на 5 октомври 2006 г. от РимПолучаване на мощите на 5 октомври 2006 г. от РимШествие с мощите до църквата "Св. Георги", 14 октомври 2006 г.Шествие с мощите до църквата "Св. Георги", 14 октомври 2006 г.
« предишна новинаследваща новина »