ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в гр. Добрич

08 май 2012 10:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Гергьовден в гр. Добрич

Голяма е обичта и почитта на добруджанци към св. вмчк Георги Победоносец. Неслучайно светецът, на когото са посветени най-много храмове в Добричка духовна околия, е именно той. Повече храмове има само в памет на Пресвета Богородица - дванадесет, а в памет на великомъченика са единадесет.

От житието на св. вмчк Георги научаваме за безстрашното му изповядване на Христовата вяра пред жестокия римски император Диоклециан. Св. Георги презрял всички почести и материални блага, които му обещал нечестивият император, за да склони любимия си военачалник Георги да се поклони на бездушните езически богове. Като срещнал непоколебимата вяра на Христовия войн, императорът го предал на различни и страшни мъчения. Не успял да го „вразуми”, император Диоклециан заповядал мъченикът да бъде посечен с меч. Това станало на 23 април/6 май 303 година.

Наистина, макар и да бил телесно умъртвен, светият великомъченик останал жив в сърцата на милиони вярващи, получил нетленен венец от своя Спасител и Господ и се удостоил да бъде един от най-тачените светци в целия християнски свят.

На 6 май (Гергьовден) в централния храм на гр. Добрич, посветен на св. вмчк Георги Победоносец, архиерейският наместник и председател на храма иконом Иван Д. Атанасов отслужи Божествена св. литургия, като преподаде на добричлии Божието благословение, честити на всички българи и най-вече на именниците светлия празник.

Текст и снимки: Марин Маринов

 

 

Снимки

Гергьовден в гр. ДобричГергьовден в гр. ДобричГергьовден в гр. ДобричГергьовден в гр. Добрич
« предишна новинаследваща новина »