ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощно бдение в Зографския манастир – 2012 г.

10 май 2012 06:15, Софийска митрополия
Празник в Зографския манастир

Слава на Бога! И тази година сборната певческа група от София, Пловдив и Солун се удостоихме да вземем участие на левия клирос в празничното всенощно бдение по случай паметта на свети великомъченик Георги в Българския светогорски манастир „Св. Георги – Зограф”, състояло се на 6 май.

В 20 ч. (мирско време) започна бдението с камбанен звън и с посрещане на Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския ставропигиален манастир „Успение Богородично”, който с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и членовете на Св. Синод бе избран да представлява Българската православна църква – Българска Патриаршия на празника. Епископ Борис бе придружаван от монаси от поверения му ставропигиален манастир.

По покана на Манастирския събор и Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, съмолитствено участие в бдението взе и Негово Високопреподобие архимандрит Натанаил, игумен на Ивиронския светогорски манастир, който бе довел да пеят на десния клирос и монаси от същия манастир, ръководени от опитния отец Атанасий. Освен тях за бдението бяха поканени и монаси певци от манастира "Ватопед". И тази година ръководещ службата беше архимандрит Игнатий, помагаха му отец Антипа, а канонарх бе отец Симон от манастира "Симоно-Петра", който съвсем спокойно канерваше и гръцкия, и славянския текст на песнопенията.

На бдението присъстваха и представители на българското правителство и на парламента начело с министъра на образованието Сергей Игнатов, който прочете "Символа на вярата" и Господнята молитва „Отче наш...” по време на св. Литургия.

За радост на поклонниците, които тази година бяха над 700 човека, времето беше подходящо и според утвърдената традиция в Зографския манастир след св. Литургия бе извършена лития с Аравийската чудотворна икона на св. Георги до мястото, където според преданието, по волята на светеца тя е избрала да остане в "Зограф".

Вечерта на Ктиторската вечерня (по време, на която се прави помен за всички дарители на манастира от неговото основаване до днес) дойде и Негово Високопреподобие архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, който благослови присъстващите, а след това на трапезата ни настави с поучително слово.

Като благодарим на Бога, св. Богородица и св. Георги, както и на манастирското братство за духовната радост и удовлетворение, с едни уста и едно сърце възкликваме: „Слава на Тебе, Благодетелю наш, во веки!”

Текст: Андрей КАСАБОВ
Снимки: Петър ДРАГАНОВ

 

 

Снимки

Корабчето с поклоннициНа  път за Св. ГораНа  път за Св. ГораКъм манастираПред портите на Зографския манастирНа поклонение в Св. ГораМанастирски портиМанастирски портиМанастирски порти На гроба на монах ЙосифВотопедският храмПевческата групаНа бдение в Зографския манастирПразничното коливоЛитияДуховницитеЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияДуховницитеЛитияНа поклонение в Св. ГораЗографският и Ватопедският игуменНа бдение в Зографския манастир
« предишна новинаследваща новина »