ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановяването на Българската Патриаршия - празник за цялата ни Църква

10 май 2012 09:36, Българска Патриаршия

Днес, 10 май 2012 г., Българската православна църква чества 59-годишнината от възстановяването на своето патриаршеско достойнство!

През 1953 г. - след повече от 550 години на лишеност от статута си на патриаршия, Българската църква по решение на Св. Синод свиква Трети църковно-народен събор (от 8 до 10 май). Въз основа на изработения още през 1950 г. Устав на БПЦ, в чийто чл. 1 "самоуправляемата Българска православна църква" се назовава "Патриаршия", Третият църковно-народен събор в София провъзгласява възстановяването на Българската Патриаршия в присъствието на Ленинградския (Санкт-Петербургски) и Новгородски митрополит Григорий (Руска православна църква); патриарх Юстиниан (Румънска православна църква); Полския предстоятел митрополит Макарий; Чехословашкия предстоятел митрополит Елефтерий. В тържеството на БПЦ своето признание тогава дават и Александрийската, Антиохийската, Иерусалимската, Грузинската, Сръбската и Еладската църкви чрез своите представители, както и чрез телеграфски и писмени приветствия. Вселенската патриаршия признава патриаршеското достойнство на Българската православна църква през 1961 г. и с това - според израза на Вселенския патриарх Атинагор - се слага край на "печалната аномалия" в отношенията между двете църкви.

На 10 май 1953 г. Третият църковно-народен събор избира Негово Високопреосвещенство св. Пловдивския митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора, за Български патриарх и Софийски митрополит. Той е интронизиран в патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски" непосредствено след избора и в присъствието на представители на тогавашното българско правителство, на чуждестранни дипломати и гости, общественици и хиляди вярващи.

Отворена е светла страница в най-новата история на Българската православна църква. Нейният статут на автокефална патриаршия е препотвърден през следващите десетилетия на ХХ век, и е особено ясно подчертан в новия й Устав, изработен от Шестия църковно-народен събор и приет на 11 декември 2008 г. в Рилската св. обител. В него наименованието на нашата Църква е допълнено и гласи:

Българска православна църква – Българска Патриаршия.

От 1971 г. насам в продължение на почти 41 години достоен и мъдър първопредстоятел на БПЦ-БП е нинездравстващият Български патриарх и Софийски митрополит Максим, най-старшият по възраст сред всички останали предстоятели на поместните православни църкви-сестри.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА - СИНОДАЛНИТЕ АРХИЕРЕИ, ЕПИСКОПАТА, ПРАВОСЛАВНИЯ КЛИР, МОНАШЕСТВОТО И ВЯРВАЩИЯ НАРОД!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!

Текст: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »