ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатна празнична вечерня в храм „Св. св. Кирил и Методий” в чест на св. братя Методий и Кирил

11 май 2012 04:06, Софийска митрополия
Храмовата икона на св. св. Кирил и Методий

Те възлюбиха Трислънчевото Божество от цялото си сърце, с цялата си душа, с всичките си сили и станаха избрани съсъди на Божията благодат. Те станаха нови апостоли на Троичния Бог за българите и славяните и всецяло посветиха себе си на Неговото дело. Те ни дариха най-ценното: Евангелието на живия Бог и положиха душата си за нас…

Затова ви почитаме и безмерно ви облажаваме и любим, свети Методие и Кириле! Отци наши, наставници наши, благодетели и защитници наши, светилници и благи водители наши в духовните ни и национални съдбини…! В Христа сте вий основа на нашето духовно просвещение, опора сте на най-висшата ни култура, надежден стълб за нашите бъднини!

С такъв дух и с такава радост в столетния столичен храм “Св. св. Кирил и Методий”, ул. "Г. Вашингтон" 47, бе отслужена празничната вечерня с петохлебие в навечерието на 11 май – деня, посветен на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, угодници Божии и просветители славянски! С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим вечернята оглави неговият викарий – Знеполски епископ Йоан в съслужение с архим. Дионисий, началник на синодалния отдел „Богослужебен”, протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, председателя на храма ик. Александър Георгиев и храмовото духовенство в лицето на свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, както и архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря от Румънската православна църква, много столични предстоятели и свещеници, дякон Иван Петков.

Всички те, ведно с църковните певци и богомолния народ бяха изключително вдъхновени от празнуването паметта и делото на светите братя Кирил и Методий, духовните покровители на храма и неговия енорийски център, който по техните застъпнически молитви през последните осем години се превърна в едно от най-добре развитите духовно-просветни средища на Българската православна църква. В радостта на празника антифонно се включиха църковните певци от двете храмови певници, водени от г-н Любомир Янъков, ръководител на Школата по източно църковно пеене при храма. Те бяха братски подкрепени в песнословието от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, и г-н Симеон Генов, преподавател по източно църковно пеене в Софийския Богословски факултет и диригент на хор „Св. Роман Сладкопевец”.

В храма цареше благоговейното усещане за присъствието на св. Братя и тяхната безмерна любов към всички, които им се молят с обич и признателност.

В края на богослужбата Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан проповядва в чест на светите Кирил и Методий, така че съгря сърцата на всички и благодатно ги подготви за утрешната тържествена св. Литургия. Епископ Йоан посочи, че във вечерните богослужебни текстове, стихирите и славите като златна нишка паралелно вървят и се преплитат две основни идеи – спасителни за нас. Едната ни напомня за нашата греховност и потребност от покаяние. Другата ни утешава с обещанието за застъпничеството на светите равноапостолни светилници на Православието Методий и Кирил. Тяхното епохално богословско, мисионерско, книжовно и просветно дело и днес ни сочи пътя, който единствено ни води към Бога и е спасителен за народа ни. Това е пътят на опазването и разпространението на чистата православна вяра в следване на подвижническия пример на духовните ни отци и закрилници - светите Методий и Кирил. Като обеща след утрешната св. Литургия обстойно да разгледа и насърчи богатата духовно-просветна и културна дейност на празнуващия храм и на неговия енорийски център, еп. Йоан поздрави предстоятеля ик. Александър Георгиев, който от своя страна топло му благодари за благодатната проповед и преподаденото патриаршеско благословение от името на всички, които служат и се трудят в храма на българската святост.

Гостите и работещите при храма и енорийския му център се събраха на празнична трапеза в енорийската трапезария, където вече сто години редица поколения православни духовници и християни се събират за радост, за утеха, за взаимопомощ, за тържество и прослава на Бога и Неговите верни и златозарни съработници Методий и Кирил.

Честит и благословен празник!

Св. равноапостолни Методие и Кириле, молете Бога за нас!

Текст и снимки: Десислава Панайотова-Пулиева

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий"Храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. св. Кирил и МетодийПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Св. св. Кирил и МетодийПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Свещ. Стилиян Табаков и именникът свещ. Методий КорчевСвещ. Стилиян Табаков и именникът свещ. Методий КорчевПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Стъклописните кръстове на храм "Св. св. Кирил и Методий"Дякон Иван ПетковДякон Иван ПетковПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Зографисаният северен олтар на храмаЗографисаният северен олтар на храмаЗографисаният северен олтар на храмаИк. Александър ГеоргиевПроскомидийната ниша в олтараПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.На клироса - псалтите Стоян и ЖивкоПетохлебиеПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.ПетохлебиеПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Под купола на храма, посветен на възлюбилите Трислънчевото БожествоКуполът на храм "Св. св. Кирил и Методий"Олтарната апсидаСъборно моление към светите БратяСъборно моление към светите Братя"Ширшая небес...""Причащение апостолов"Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Еп. Йоан и о. МетодийАрхим. ДионисийЗнеполски еп. ЙоанИк. Александър ГеоргиевЗнеполски еп. ЙоанИк. Александър ГеоргиевПразничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Празничната вечерня в чест на св. Братя Кирил и Методий - 10 май 2012 г.Отляво надясно: о. Стилиян, о. Александър и о. МетодийОтляво надясно: о. Стилиян, о. Александър и о. МетодийВ радостта на празника - о. Христо и малкият ТеодорИк. Александър ГеоргиевЕп. Йоан и ик. АлександърХрам "Св. св. Кирил и Методий"Небето на празникаВ енорийската трапезария
« предишна новинаследваща новина »