ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинска митрополия почете медии и журналисти от Видин

11 май 2012 17:35, Видинска митрополия
Видинска митрополия почете медии и журналисти от Видин

На 11 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в Национален пресклуб на БТА – Видин се проведе среща, на която бяха поздравени журналисти от национални и местни медии с празника, посветен на светите братя и български покровители Кирил и Методий.

Срещата се проведе под ръководството на архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, заедно със свещенослужители от Видинска митрополия.

Архимандрит Поликарп приветства и поздрави журналистите с празника и им благодари от името на Видинския митрополит за сътрудничеството и съвместната работа в полза на нашия град и епархийска църква.

За сътрудничество, благоразположение и адекватно общение от името на Видинския митрополит, след поздравителния адрес, бяха персонално наградени следните журналисти:

1. в. "Труд" – кореспондент Людмила Станкова;

2. в. "Стандарт" – кореспондент за Видин и Монтана Първолета Цветкова;

3. БТА – Ирена Данаилова, кореспондент и зав. кореспондентското бюро на БТА във Видин, пише и за в. "Телеграф" и "Монитор";

4. БНР - кореспондент Тотка Нинова;

5. Телевизия "Фанти Г" - Сашо Петров - оператор;

6. Иван Иванов – оператор;

7. Телевизия Видин - Светла Цветкова;

8. Генади Цоков;

9. Павел Маринов;

10. 44 паралел - Борислав Борисов;

11. в. „Ние” - Владимир Савов;

12. в. „Видин” - Лора Владимирова;

13. Видин Онлайн – Иво Цеков;

14. Богомил Петров – фоторепортер;

15. агенция „Фокус” – Стефка Пeтрова;

16. 15 в. "Конкурент” – Красимир Каменов;

17. БНТ – кореспондент Лидия Каменова;

18. 24 часа – кореспондент Ваня Ставрева;

19. радио „Видин” – журналистите Ваня Минева;

20. Александър Русев;

21. Митко Димитров;

22. БТА – Валери Недялков;

23. Община Видин – Елица Ангелова;

24. Областна администрация – Десислава Методиева;

25. ГЕРБ – Иванина Ценкова;

26. Десислава Пламенова;

27. Ванко Иванов.

На всеки бе връчен почетен плакет с новия герб на Видинска света митрополия, като символ на скромна благодарност към всички за прекрасните взаимоотношения и приятелство.

Като духовна радост и утеха, след тържеството бе организиран празничен коктейл.

+++

Словото на архимандрит Поликарп към журналистите:

Уважаеми отци,

Скъпи колеги – приятели,

Особено ми е драго да Ви приветствам с празника на светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на нашия народ, а от скоро и съпокровители на Европа в свещен събор със св. Бенедикт Нурсийски, и да Ви благодаря, че се отзовахте, въпреки натоварената програма, на нашата покана, да се срещнем и поздравим със светлия празник.

Идеята на организираната среща е свързана както с празника на светите Братя, така и с желанието на Видинска света митрополия да изкаже своята благодарност, чрез своето духовенство, на всички Вас, журналисти и медии за сътрудничеството и благоразположението и за адекватното общение, което има и което е факт.

Днешната среща, също така бе подбудена и от едно събитие, на което бях поканен - това бе едно богословско събиране в София, на което бе подчертано затруднението на Църквата и нейните духовници да комуникират и работят с медиите, както и духовната непросветеност от страна на журналистите.

Може би е така, не мога да давам отговор на тези въпроси, защото не е моя работа. Това, което искам категорично да отбележа и потвърдя, е, че тук във Видин, цари друг дух - дух на истинско сътрудничество и разбирателство, на просветеност и будност.

Медиите са сила и тежест, която, да не дава Бог, да се стовари върху главата на някого. Пораженията са тежки.

Казвам това, като искам да подчертая, че нашето общение с медиите не е да се предпазваме от тази тежест и сила, напротив, да работим чисто, почтено, открито, откровено, прозрачно, каквото и да значи тази дума, да бъдем с немощите си в полза и пример, като бъдем първо ние критични към себе си, търсейки истинското духовно възвисяване, а не бягане от отговорност и прикриване на човешките си немощи.

Искам да кажа, че не правим „мили очи“, нито пък аз съм от хората, които се сърдят или негодуват срещу отрицателни новини или отношение. Живеем във време, което дава на всеки свобода и възможност да „твори“, каквото пожелае. Всеки носи обаче отговорност пред съвестта си.

Скъпи приятели, от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и от свое име изказвам дълбока благодарност и уважение към Вас и медиите, които представлявате и Ви пожелавам Бог, по Своята милост, да Ви дава, здраве, радост и сили, та да бъдете, както и досега, отговорни и достойни в своята обществена работа.

С голяма радост и удоволствие бих искал от името на Видинския митрополит Дометиан и от името на видинското духовенство, на цялата епархия, да връча скромен подарък, плакет с новия герб на Видинска света митрополия на следните медии и журналисти, с които съм имал честта лично аз и моите приятели - отците, да работим и вършим църковното дело, духовното и просветителско.

Нека този подарък бъде скромна благодарност към всички Вас за прекрасните взаимоотношения и приятелство помежду ни.

Благодаря Ви за вниманието!

Честит и благословен празник!

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова, БТА - Видин

 

 

Снимки

Видинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от ВидинВидинска митрополия почете медии и журналисти от Видин
« предишна новинаследваща новина »