ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в ПКСХП "Св. Александър Невски" за празника на св. равноапостолни Кирил и Методий

11 май 2012 17:47, Българска Патриаршия
Архиерейско богослужение в ПКСХП "Св. Александър Невски"

С архиерейска св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” бе почетена паметта на св. Кирил и Методий в деня, определен от Църквата за тяхна прослава и бе отбелязан един от храмовите празници на катедралата.

По традиция, в навечерието на 11 май, на северния престол, който е посветен на светите Солунски двама братя, се отслужва бдение, а на самия празник светата Литургия се отслужва на централния престол. Тази година литургията бе оглавена от председателя на църковното настоятелство при катедралния храм Тивериополски еп. Тихон, на когото съслужиха: Негово Високопреподобие архим. Дионисий, председател на отдел „Богослужебен" при Св. Синод на БПЦ, ставр. ик. Нелуц Опря, представител в България на Румънската патриаршия, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел при Софийска митрополия, и свещ. Антоний Милошев от храмовото свещенство.

Паметно слово за днешния празник и отбелязваното на 10 май Възстановяване на патриаршеското достойнство на Българската православна църква произнесе Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон. „Епохално дело със световно значение” - нарече той делото на духовните просветители на българския и на целия славянски род светите равноапостолни Кирил и Методий. Дело, чиято цел е било приближаването на славянските народи към Бога, като им се даде възможност да чуват Словото Божие на своя роден език и на своя език да славят Твореца, а създадената от тях писменост еп. Тихон нарече само средство към постигането на тази цел.

Като направи кратък преглед на историческото ни минало, архиереят изтъкна, че запазването на българския народ е Божие дело; че въпреки нашите глупави увлечения по чужди обичаи и нрави, и при всички трудности и изпитания през вековете Бог е простирал Своята десница върху нас, съхранявал ни е като народ, защото не само „и ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат”, но и имаме още какво да дадем на света и то е завещаната ни от светите братя Кирил и Методий православна вяра.

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение в ПКСХП "Св. Александър Невски" Архиерейско богослужение в ПКСХП "Св. Александър Невски" Архиерейско богослужение в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »