ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рилският манастир събра участниците в традиционния ученически поход по случай деня на светите равноапостоли Кирил и Методий

11 май 2012 18:20, Рилска света обител
Молебен в съборния храм

Рилският манастир събра днес участниците в традиционния ученически поход до светата обител, с който се отбелязва Денят на светите равноапостоли Кирил и Методий. Той се организира за седма поредна година от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), в него сега се включи и зам.-министърът Милена Дамянова.

В основаното през X век от св. Йоан Рилски духовно средище дойдоха да почетат делото на славянските първоучители в деня на техния празник десетки ученици от областите Благоевград и Кюстендил, педагози, народни представители, ръководители на Кюстендилска област и близките селища. Децата се запознаха с хилядолетната история на манастира, разгледаха музея и експозициите с безценните реликви на културно-историческото ни наследство, съхранявани тук.

Адрианополският епископ Евлогий - игумен на светата Рилска обител, заедно с братята на манастира отслужи благодарствен молебен в централния манастирски храм "Рождество Богородично" по случай празника. Той поздрави Министерството на образованието в лицето на зам.-министъра г-жа Милена Дамянова за традицията да почита безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий в светата обител в Рила планина - едно от вековните огнища на българската вяра, дух, просвета и култура. "С особена радост - каза игуменът - братството на Рилската света обител приема пратениците на Министерството на просветата ведно с възпитаниците на българското училище, за да се поклоним заедно пред нетленните мощи на основателя на манастира - преподобния Йоан Рилски Чудотворец, да отдадем благодарност към Бога за това, че е дал на българския народ две незалязващи слънца - духовните просветители на българския и на целия славянски род светите братя Кирил и Методий".

По-късно в иконната галерия на Рилската света обител г-жа Милена Дамянова връчи годишната награда на Министерството на образованието "Св. Йоан Рилски" на учители от страната за високи постижения и принос в развитието на образователното дело. През тази година високото отличие - почетни грамоти и икони с лика на основателя на Рилския манастир, заслужиха Антоанета Сиракова - директор на началното училище "Св. Софроний Врачански" във Враца, Благой Мигдин - директор на Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в гр. Гоце Делчев, и Бойко Богутев - директор на основното училище "Св. Йоан Рилски" в Перник.

Г-жа Дамянова отбеляза, че съприкосновението с Рилската света обител, която носи духа на своя основател св. Йоан Рилски, на първия новобългарски учител Неофит Рилски, оставя у всеки нещо свято, нещо духовно, каквото е образованието. Образованието е духовност, образованието е ценност, отбеляза тя, и не трябва да забравяме да отдаваме своята почит и да се прекланяме пред хората, които са служители на просвещението, на нацията, които съхраняват нашия дух.

Снимки и текст: Емил Михайлов - БТА

 

 

Снимки

Молебен в съборния храмАдрианополски епископ ЕвлогийМолебен в съборния храмС областния управител на Кюстендил - г-н Владислав СтойковВ игуменарнатаЗам.-министърът на образованието Милена ДамяноваВръчване на наградата "Св. Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »