ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май - празникът на Ловеч

11 май 2012 21:29, Ловчанска митрополия
Изглед от крепостта "Хисар"

В прохладното пролетно утро на 11 май от най-високата точка над Ловеч – крепостта „Хисар”, бе даден възгласът за начало на св. Литургия. „Благословено е царството на Отца и Сина и Светия Дух” - се разнесе високо над целия град. Подет от вятъра, благословеният възглас се понесе над празнуващия Ловеч, невидимо дарявайки народа с небесна благодат.

Денят на св. равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий се чества из цялата страна, из целия православен свят, но за ловчанлии той е и празник на града. Новият катедрален храм, който се строи в центъра на Ловеч, носи тяхното име.

По повод светлия празник бе отслужена св. Литургия в древната крепост „Хисар”, върху останките на величествен храм, който според преданието е носил името на св. вмчк Георги Победоносец.

Ловчанският митрополит Гавриил с духовниците от катедралния храм „Света Троица” извърши свещената Евхаристия на този исторически хълм, където преди повече от 800 години е сключен договорът, даващ началото на Второто българско царство.

Последният търновски цар Иван Александър първо е бил ловчански деспот и сам той се е черкувал в крепостната църква, целувал е иконите, покланял се е и е застивал в мълчаливо съзерцание на божествената служба.

Ето и на днешния ден тук имаше хора, вярващи, които подобно на своите далечни предци стояха застинали в молитва в стария храм.

На светата служба присъстваха зам.-министърът на Регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, депутатът от партия ГЕРБ д-р Анатоли Йорданов, областният управител на Ловеч г-жа Ваня Събчева и много други гости от чужбина и страната.

След литургията владиката каза, че на това място не е служено повече от 600 години и тази служба тук би могла да е знак за духовно възраждане на Ловеч.

В неофициална атмосфера по-късно се появи идеята старинният крепостен храм отново да бъде възстановен и тук да се извършва редовно богослужение за слава Божия и душеспасение.

На откритата празнична сесия на Общинския съвет, проведена отново в крепостта, Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, бе награден със званието "почетен гражданин на Ловеч". От името на Негово Светейшество високото отличие бе прието от митрополит Гавриил.

По късно с литийно шествие начело с хоругвата на св. равноапостолни Кирил и Методий празникът продължи в центъра на Ловеч. Гост на празника бе и бившият президент на България Георги Първанов.

Следобед владиката освети първата копка на новостроящото се шосе, което ще свързва завода за автомобили в с. Баховица с пътя Плевен – Ловеч.

 

 

Снимки

Архиерейският жезъл11 май - празник на Ловеч11 май - празник на ЛовечПразникът на Ловеч на крепостта "Хисар"11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на ЛовечНегово Светейшество патриарх Максим - почетен гражданин на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч11 май - празник на Ловеч
« предишна новинаследваща новина »