ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Семинаристи от двете ни духовни училища заедно възхвалиха светите равноапостолни Кирил и Методий

12 май 2012 15:48, СДС
Храмов празник в Пловдивската духовна семинария

Пловдивската духовна семинария “Св. Кирил и Методий“, която навърши 22 години от възстановяването си, тържествено отбеляза своя патронен празник - 11 май, деня посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Да влязат в радостта на своите пловдивски съученици, специално за празника отидоха възпитаници на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

Още в навечерието на празника, 10 май, те заедно застанаха на певниците и отправиха молитвословия и възхвала на св. Братя, подкрепяни от своите преподаватели по източноцърковно пение. Както самите свети мъже са проповядвали Христовото учение в различни краища и са се събрали, за да осъществят великото дело, към което Сам Господ ги е призовал, така и учениците от двете ни духовни училища, които се обучават и работят на Божията нива, се събраха заедно, този път, за да отдадат заслужена почит на равноапостолните мъже.

В празничния ден, пловдивският семинарски храм, преизпълнен със семинаристи, официални гости и миряни, сред които и. д. ректорът на Софийската семинария г-н Димитър Костадинов, учители и възпитатели от софийската духовна школа, посрещна Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който като архипастир на епархията оглави св. Литургия. Семинарските хорове застанали на двете певници: на дясната - пловдивските възпитаници, на лявата – гостите семинаристи от София, отпяваха антифонно песнопенията на утринното богослужение и св. Литургия.

Възторжено, тържествено и вдъхновено звучаха църковните славословия и от двете певници за радост на многобройните присъстващи и подобаващо оценено от тях. Заедно с Пловдивския митрополит Николай, момчета, предпочели и избрали духовното образование, пееха и славословиха Бога, показвайки своите умения в усвояването на източноцърковното пение. По време на литургията, когато се изпълнява песнопението посветено на св. Богородица, част от певците и от двете певници се събраха пред иконостасната икона на Божията Майка и вълнуващо изпълниха полагащия се за това богослужебно време „Задостойник“.

По време на свещеническото причащение проповед за празника бе подготвил пловдивският третокурсник (10 клас) Стоян Томов.

В края на литургията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, като поздрави областния управител, кмета, началника на Регионалния инспекторат по образование на гр. Пловдив, ректорите на Софийската и Пловдивската семинария, се обърна към многобройното църковно събрание с пастирски слова за св. Братя, чийто празник за първи се празнува именно в град Пловдив.

„В този ден сме призвани, всички ние, българите, да въздадем хвала и благодарение Богу, за това, че Той е промислил според благата Си и спасителна воля за спасение на всички човеци, включително и за нас, българите, да изгреят тези две ярки светила на небосклона на българската святост – св. равноапостолни братя Кирил и Методий, за да може нашият народ да не живее в мрака на неведението, да не тъне в смъртната сянка на невежеството, на идолопоклонството, а да има светлината на живота чрез равноапостолното дело на св. Кирил и Методий. Възсия светлината на благата вест за спасение на човеците! Надлъж и нашир по родната земя и далеч извън пределите й възсия светлината на богопознанието над цялото славянство!“ – каза в словото си Пловдивският митрополит.

След като поздрави ректора на Пловдивската духовна семинария - ик. Добромир Костов, учителската колегия и семинаристите, той преподаде на всички патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и благопожела: „Дерзайте! Нека Бог да благослови вашите усилия, ентусиазъм и знайте, че няма труд, който да не се възнаграждава от Бога с радост и удовлетворение!" Митрополит Николай отправи отечески призив: "Скъпи ученици, скъпете времето на обучение в Пловдивската духовна семинария, това е благоприятно време за вашия живот! Всички знаем, че дните са лукави, безвъзвратно отлитат, затова не пропускайте нито една секунда от времето ви на обучение. Възраствайте във вяра, надежда и любов!... В този момент аз благодаря на Бога, че в тези трудни времена на изкушения, съблазни и материализъм, Той ви е насочил - вас, младите хора, към Семинарията, и ви е поставил на пътя на вярата и добродетелта, като ви е довел чрез промисъла Си до дворите на нашата Семинария, където да се възпитавате, обучавате и възраствате в благочестие. Нека чрез вашите трудове и вашите успехи непреходното, славно и велико дело на светите славни и равноапостолни братя Кирил и Методий да пребъдва во веки!“

След тържественото богослужение официалните гости и дарителите на Пловдивската духовна семинария бяха поканени на празничен прием в ректората. От името на ръководството, учителите и учениците на Софийската духовна семинария поздравление към Пловдивската духовна школа отправи г-н Димитър Костадинов.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Пловдивската духовна семинария Пловдивската духовна семинария Пловдивската духовна семинария В двора на Пловдивската духовна семинария В началото на богослужението Гости от Софийската духовна семинарияПразничната иконаПловдивските семинаристи Пловдивските семинаристиСофийските семинаристи Пловдивските певци Иконом Добромир КостовВ очакване на митрополитаС камбанен звън бе посрещнат митрополит Николай Посрещане на митрополит Николай Посрещане на митрополит Николай Пловдивският митрополит НиколайХрамов празник в Пловдивската духовна семинарияХрамов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Иконом Добромир КостовХрамов празник в Пловдивската духовна семинария На дясната певница Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Пловдивският митрополит НиколайПловдивският митрополит НиколайВ храмаЧетене на св. АпостолПловдивският митрополит НиколайЧетене на св. ЕвангелиеПловдивските семинаристи Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Архимандрит АрсенийПловдивският митрополит НиколайКметът на гр. ПловдивХрамов празник в Пловдивската духовна семинария Софийските семинаристиПловдивските семинаристи Третокурсникът проповедникСвещеник Ангел, секретар на Пловдивската семинарияХрамов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Храмов празник в Пловдивската духовна семинария Гостите от Софийската духовна семинарияАрхимандрит АрсенийХрамов празник в Пловдивската духовна семинария Гостите от Софийската духовна семинарияПловдивският митрополит НиколайАрхимандрит АрсенийИконом Добромир КостовХрамов празник в Пловдивската духовна семинария Митрополит Николай награди кмета на ПловдивМитрополит Николай награди дарители на семинарията Митрополит Николай награди дарители на семинариятаПоздравление на митрополит Николай от Пловдивската семинарияХрамов празник в Пловдивската духовна семинарияНа прием в ректората Г-н Костадинов поздравява иконом Добри КостовСофиските гости разгледаха учебните стаи на Пловдивската семинария
« предишна новинаследваща новина »