ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Диригентът Методий Григоров стана академик

14 май 2012 11:20, Сливенска митрополия
Диригентът Методий Григоров стана академик

На общо събрание на Българската академия на науките и изкуствата, което се състоя на 12 май (събота) в голямата зала на Военно-медицинската академия (София), като взе под внимание големите заслуги на диригента Методий Григоров в областта на музиката, го избра за академик.

На прегледите "Нова българска музика", които се провеждат ежегодно в столицата, в продължение на 20 години Григоров е осъществил премиери на 200 български детски хорови песни, като същите са записани в Българското национално радио. От хоровете, които дирижира, под негово ръководство са израснали немалко професионални музиканти: оперните певци Камен Чанев, Евгений Алексиев, Даниела Дякова, Елена Баръмова, Татяна Шиварова, Даниел Димитров, Десислава Хаджилукова, Пепи Колева, Момчил Абаджимаринов, Александър Асенов, Радослава Йорданова, Станислав Киров; хоровите диригенти Веселина Атанасова и Димитър Григоров; инструменталистите Росица Жекова (цигуларка), Валентина Василева (пианистка) и Станимир Пепелов (флейтист).

Григоров е публикувал над 250 музикално-теоретични статии в нашия и чуждия печат, издал е и няколко музикално-теоретични труда, както и три сборника с хорови песни. Създал е първите музикални паралелки в България.

Особено големи са заслугите на Методий Григоров в областта на църковната музика. Той е първият, който работи за въвеждането на български език в православното ни богослужение. Издал е 12 църковно-певчески сборника с църковни песнопения на съвременен български език (Монодийна литургия, Хорова литургия, Осмогласник, Утреня, Великопостни песнопения, Песнопения през Страстната седмица, Триод, Пентикостар, Църковни треби, Катавасийник, Псалтикиен минейник – т. І, Псалтикиен минейник – т. ІІ). Всички сборници са издадени с благословението и под редакцията на Сливенския митрополит Йоаникий. Неслучайно Св. Синод на БПЦ го удостои със званието протопсалт.

Немалка част от живота на Григоров е преминал като певец и диригент в различни църкви. Бил е празничен певец и диригент в църквата в Драгалевци; всекидневен певец и диригент в Подуенската църква; всекидневен певец и диригент в митрополитската катедрала в Сливен, диригент на хоровете в сливенските църкви „Св. Николай” и “Св. Богородица”, където дирижираше детски църковен хор, а понастоящем е диригент на смесения църковен хор в храм „Св. София” в Сливен.

През 2007 г. Българското национално радио обяви Методий Григоров за „музикант на годината за цялостен принос”. Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен, на почетна грамота от Министерството на културата „за принос в развитието и популяризирането на българската култура”. Носител е още на голямата награда за литература и изкуство “Добри Чинтулов”. Григоров е почетен гражданин на град Сливен и носител на знака на град Попово.

Методий Григоров e роден в свещеническо семейство с. Ломци, Търговищко. Завършил e Софийската духовна семинария, Духовната академия (сега Богословски факултет при Софийския държавен университет) и Българската държавна консерватория. Специализирал е хорово дирижиране при проф. Стефан Стулигрош в Държавното висше музикално училище в Познан – Полша.

От 1968 до 1977 е хормайстор в Сливенската опера, където подготвя премиерите на 12 опери ("Трубадур" и „Риголето” – Верди, "Мадам Бътерфлай" и „Тоска” - Пучини, "Севилският бръснар" - Росини, "Имало едно време" - П. Хаджиев и др.) и четири оперети („Прилепът” – Щраус, „Хубавата Елена” – Офенбах и др.).

През 1969 г. основава сливенския детски хор “Дружна песен” и го ръководи до 2010 г. Със същия състав завоюва осем първи награди от реномирани международни хорови конкурси (Арецо – Италия, Радио Би Би Си, Москва – Русия, Токио – Япония, Неерпелт - Белгия и др.). От 1972 до 2002 г. ръководи средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици в Сливен, с който завоюва четири международни награди в Неерпелт – Белгия, Целйе –Словения, Опава – Чехия и др.

От 1977 г. досега е диригент на смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище Зора” – Сливен, с който има три награди от международни конкурси в Мендзиздройе – Полша, Превеза – Гърция и Охрид – Македония. Както с гимназиалния хор, така и с хор “Добри Чинтулов” е осъществил записи на хорови песни от български композитори в Българското национално радио.

През 1979 г. е приет за член-съветник на Съюза на българските композитори като „отличен интерпретатор и деен популяризатор на българското хорово творчество”.

По-късно преподава два семестъра църковни песнопения на български език в Богословския факултет на Софийския университет.

През юли 1987 г. е член на журито на ХХІІ Международен хоров конкурс в балтийския курорт Миендзиздройе - Полша, а през ноември 1989 г. ръководи семинар в гр. Ойпен с хоровите диригенти от Източна Белгия. Два пъти (1999 и 2000) е председател на журито на конкурса за църковнославянски песнопения "Златен ек от Златния век", провеждан в гр. Велики Преслав.

Става инициатор на провежданите в Сливен национални празници на средношколските смесени хорове, които имаха шест издания (1990, 1992, 1994, 1996, 1998 и 2000), и на първия в България Фестивал на източноправославната църковна музика, който се проведе вече шест пъти в Сливен (1994, 1995, 2004, 2006, 2008 и 2010 г.).

 

 

Снимки

Диригентът Методий Григоров стана академик
« предишна новинаследваща новина »