ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 9 за 2012 г. на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

17 май 2012 13:41, Българска Патриаршия
Бр. 9/2012 на "Църковен вестник"

Една година след канонизацията и прославлението на св. Новоселски мъченици, тази година на 9 май Ловчанска епархия и цялата Църква почете тяхната памет с подобаваща тържественост. За този празник на светостта, отбелязан с богата архиерейска богослужба с многочислено духовенство и голямо поклонническо множество, сред което и много официални лица, четете на стр. 1-5.

Авторът на статията „Дамоклевият меч на новия закон за детето”, Анелия Павлова, разглежда един актуален за нашето общество проблем – проектозакона за защита на децата. Един закон, който още преди да влезе в пленарната зала на Народното събрание, бе сериозно разкритикуван от прависти и обикновени родители. Под привидно добрия претекст: да защити децата в неравностойно положение и децата в рискови групи, авторът на статията и критиците на проектозакона прозират истинска заплаха за правото на родителите да се грижат и възпитават децата си по съвест. В грижата на вносителите на този проектозакон за „Най-добрия интерес на детето” авторът вижда желание на недобронамерени сили да бъде окончателно разрушен авторитетът на биологичните родители и отчуждаването на децата от семействата им. Статията четете на стр. 1-4.

В броя публикуваме и едно тълкувание по светите Отци на евангелие от Йоана, глава 8, стихове 1-11, с автор Димитър Павлов. Статията разглежда евангелския разказ за жената уловена при прелюбодеяние, която, изправена през живия Нов Завет в Плът и Кръв – Господ Иисус Христос, първа чувства действието на всеопрощаващата Божия любов и великата новозаветна заповед: „Както ви възлюбих, да любите и вие един другиго” (Йоан. 13:34).

В периода между 11 май, когато Църквата отбелязва паметта на св. равноапостолни Кирил и Методий, и 24 май – Деня на славянската писменост и култура, няма как да не обърнем подобаващо внимание върху личността и делото на светите Братя. За честването в Шумен на славянските просветители още в годините на робството на 11 май през далечната 1813 г., за евентуалните причини за установяването на тази дата на честване и за парадоксалното разделяне на гражданското честване от религиозното четете статията на краеведа Валя Христова на стр. 7.

Темата допълваме с „Житие на светите братя Кирил и Методий в дати” - стр. 1-7.

За чудотворната Порт-Артурска икона „Тържество на Пресвета Богородица”, изписана по време на руско-японската война след чудно явяване на Божията Майка на руски матрос; за поуката от небрежността в изпълняването волята на Пресвета Богородица и славното шествие по света на изографисаната наново през 1998 г. икона, както и за неочакваното пристигане на тази икона в София на път за сръбския Суковски манастир, четете статията на Нина Комарова на стр. 8.

Броят се допълва от материали за честването на Гергьовден в Одрин, Зографския манастир, Русе и София, които подбрахме за стр. 2 и 3.

Отговорен редактор на бр. 9 е Анула Христова.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент
« предишна новинаследваща новина »