ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Позиция на Постоянното съвещание на каноничните православни епископи на Америка (SCOBA) относно еднополовите бракове

16 май 2012 22:32, Българска Патриаршия
Eднополовите бракове

Предвид факта, че темата за еднополовите бракове нахлува в публичното пространство с нова сила, считаме за подходящо да припомним на християните в България, че в Православието неведнъж е изразявана категорична позиция против такъв род брачни съюзи и един подобен израз на твърдо отношение по въпроса е Общоправославната позиция на Постоянното съвещание на каноничните православни епископи на Америка (SCOBA), приета през 2003 г., която звучи не по-малко актуално и към днешна дата.

ОБЩОПРАВОСЛАВНА ПОЗИЦИЯ

ОТНОСНО ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ 2003 г.

Постоянно съвещание на каноничните православни епископи на Америка (SCOBA)

Ние, като членове на Постоянното съвещание на каноничните православни епископи на Америка (SCOBA), в качеството си на представители на над пет милиона православни християни от САЩ, Канада и Мексико, сме дълбоко обезпокоени от събитията в последно време, касаещи проблема с еднополовите бракове.

Православното християнско учение за брака и сексуалността има своите дълбоки основи в Свещеното Писание, двадесетвековната традиция на Църквата и каноничното право и се изразява в това, че бракът представлява съюз между мъж и жена, а истинният брачен съюз е благословен от Бога и представлява тайнство на Църквата. И в Писанието, и в Свещеното Предание никъде не се дава благословение, нито позволение за брачен съюз между хора от един и същи пол.

Свещеното Писание свидетелства, че Бог е създал мъжа и жената по Свой образ и подобие (срв. Бит. 1:27-31) и в изпълнение на този образ на тях е дадено да сключват брак, чиято идеална цел е раждането на деца. И макар че не всеки брак е дарен с благословението да роди деца, всеки подобен съюз намира изпълнение, за да бъде създадена между мъжа и жената новата реалност на „едната плът”. Такава реалност се постига единствено в отношения, в основата на които е заложено взаимното допълване на половете. „Бог ги сътвори мъж и жена… Тъй че те вече не са двама, а една плът” (срв. Марк. 10:6-8).

Съюзът между мъжа и жената в Тайнството на брака е отражение на съюза между Христос и Неговата Църква (срв. Еф. 5:21-33). В този смисъл бракът задължително трябва да бъде моногамен и хетеросексуален по своя характер. В такъв тип съюз се изисква сексуалните отношения между мъжа и жената да бъдат плод на взаимно желание, както и да бъде съхранявана чистотата им като свещено изражение на любовта, благословена от Бога. Така още от дълбока древност намира своето изпълнение Божият план за човеците. В наши дни обаче тази божествена цел все по-често бива поставяна под съмнение, оспорвана и дори отричана от някои религиозни кръгове, като редом с това различни обществени и политически механизми работят в посока на легализиране и дори освещаване на еднополовите съюзи.

Православната църква не може и не трябва да благославя еднополови съюзи. Защото бракът между мъж и жена представлява свещена институция, Божий промисъл, докато хомосексуалният съюз няма нищо общо с това. Писанието осъжда хомосексуалните отношения като прелюбодеяние и блуд (срв. Рим.1:24-27; 1Кор.6-10; 1Тим.1:10). Но при все това е нужно да подчертаем, че към хората с хомосексуална ориентация трябва да проявяваме загриженост, милосърдие и любов, които чрез нашия Господ Иисус Христос са дадени в дар на цялото човечество. Призванието на всички хора е да напредват в Бога към нравствено и духовно съвършенство.

Като глави на Православните църкви на Америка и членове на Постоянното съвещание на каноничните православни епископи на Америка, ние единодушно изразяваме нашата дълбока загриженост във връзка с последните събития. Горещо се молим за съхраняването на традиционната форма на брака като траен и съвършен съюз единствено между мъж и жена.

13 август 2003 г.

Като глави на Православните църкви на Америка и членове на SCOBA, ние единодушно изразяваме нашата обезпокоеност от развитието на събитията в последно време и усилено отправяме молитви да се запази вовеки уважението към традиционната форма на брака като траен и дълбоко отговорен съюз единствено между мъж и жена.

+ Архиепископ ДИМИТРИЙ, Председател на SCOBA, Гръцки православен архидиоцез на Америка

+ Митрополит ГЕРМАН, Православна църква на Америка

+ Митрополит ФИЛИП, заместник-председател на Антиохийски православен християнски архидиоцез на Северна Америка

+ Архиепископ НИКОЛАЙ, Румънски православен архидиоцез на Америка и Канада

+ Митрополит ХРИСТОФОР, секретар на Сръбската православна църква в САЩ и Канада

+ Митрополит ЙОСИФ, Българска източноправославна църква

+ Митрополит Амиский НИКОЛАЙ, Американска Карпато-руска православна епархия в САЩ

+ Епископ Филомелийски ИЛИЯ, Албанска православна епархия в Америка

Превод: Анжела Петрова

 

 

« предишна новинаследваща новина »