ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Варна стартира „Майски салон на изкуствата”

17 май 2012 11:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Доц. д-р Мариян Стоядинов

Във Варна стартира ХІІ Майски салон на изкуствата. Инициативата се осъществява с покровителството на кмета на Варна Кирил Йорданов и с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. По думите на директора на Дирекция „Култура и духовно развитие”, г-жа Станка Димитрова, мотото на тазгодишната инициатива е „И ний сме дали нещо на света”.

Официално Майският салон бе открит на 11 май в Регионалния исторически музей – Варна. Участие взеха Любомир Левчев, Иван Гранитски, Ценко Минкин и акад. Георги Марков. Целта на събитията е да се изгради мост между утвърдените творци на българското слово и младите творци. Не на последно място „да запознаем варненската публика с най-доброто от съвременната българска литература и музикалното изкуство”, каза Димитрова.

Духовно-просветният център при Варненска и Великопреславска света митрополия е включен в програмата на Дванадесетия майски салон на изкуствата с гостуването на доц. д-р Мариян Стоядинов, заместник-декан по учебната дейност на Православния богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Лекцията на един от съвременните български богослови бе представена и открита от ръководителя на Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил” прот. Василий Шаган.

Преди няколко години с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил бе открита изложба „Икони на Пресвета Богородица – Красота на девството” в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил”, гр. Варна. И тогава гост на проявата беше доц. д-р Мариян Стоядинов от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, който изнесе лекция на тема „Иконата като откровение”. Той е добре познат на варненската публика и очакван събеседник. Лекцията отново привлече много миряни и гости на Варна. Лекторът отговори и на въпроси на слушателите.

Майският салон на изкуствата продължава до края на месеца. Предстоят още срещи с изявени представители на науката и изкуството.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Доц. д-р Мариян СтоядиновДоц. д-р Мариян СтоядиновДоц. д-р Мариян Стоядинов
« предишна новинаследваща новина »