ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА за храмовия празник на епархийския манастир “Св. св. Константин и Елена

17 май 2012 12:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
"Св. св. Константин и Елена"

На 21 май, когато Православната църква почита паметта на св. равноапостолни Константин и Елена, епархийският манастир, носещ името на св. боговенчани равноапостоли, ще отпразнува храмовия си празник.

Тържествата ще започнат на 20 май (неделя), като от 17,00 ч. ще бъде отслужена Вечерня с Петохлебие. На следващата сутрин, 21 май (понеделник) от 7,45 ч. ще започне празничната Утреня, а от 9,00 ч. - св. Божествена литургия, която ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, заедно със свещенослужители от епархията.

След литургията ще се извърши водосвет в манастирския двор, след което ще започне литийното шествие. За първи път начело на шествието ще бъдат носени мощите на манастирските покровители и самата лития ще бъде с по-дълъг маршрут – за благословение и на откриващия се в същия ден туристически сезон.

Накрая ще бъде осветен и раздаден празничният корбан, в чиято подготовка взеха участие с дарение туристическите фирми, работещи на територията на комплекса.

По традиция, единствено на този ден, свещенослужители ще поръсват поклонниците с вода от манастирското аязмо, намиращо се в олтара на храма, както и ще помазват за благословение.

За много и благословени години!

 

 

Снимки

Манастирът "Св. св. Константин и Елена"Аязмото в олтара на манастира
« предишна новинаследваща новина »