ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичната църква "Св. Николай Софийски" отбеляза своя храмов празник

17 май 2012 16:44, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Софийски"

На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. Роден в гр. Янина, той отрано изучил обущарския занаят и се трудил като такъв до края на дните си. Поради красота и начетеността си Николай бил забелязан от турските големци, които многократно искали да приеме ислямската вяра. Поради категоричния му отказ да посещава джамията, той бил подложен на тежки изтезания. Твърдо пазейки Христовата си вяра, Николай бил убит с камъни на 17 май 1555 г. при местността Три кладенци. Тялото му било пренесено на гробището, наречено „Търницата”, и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да почнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, намиращ се на ул. "Пиротска".

В София това е единственият храм, посветен на софийския светец. Величествен, с прекрасната архитектура на архитект Торньов (според някои сведения той е първият храм построен по негов проект в България, като в това си начинание е подпомогнат от своя учител - германски професор), с изящни образци на църковна иконопис, той е вторият по големина (след храм "Св. Александър Невски") в столицата.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, на 17 май празничната литургия бе оглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия. С него съслужиха храмовото духовенство и столични свещеници. В края на богослужението пастирско слово за вярата, за съвременното изповядване на православието и за примера на св. Николай Софийски произнесе отец Ангел Ангелов.

Изпълнили храма, богомолците слушаха с внимание свещеническите слова и духом се ободряваха и вдъхновяваха за ревностен християнски живот.

Дълго време протосингелът раздаваше нафора, а протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство поднасяше мощехранителницата с частица от мощите на св. Николай Софийски за поклонение и благословение на вярващите.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празнична литургия в чест на св. Николай СофийскиПротосингелът ставр. ик. Ангел АнгеловПразнична литургия в чест на св. Николай СофийскиПротойерей Иван ЙоновПразнична литургия в чест на св. Николай СофийскиИконостасътПразнична литургия в чест на св. Николай СофийскиПразнична литургия в чест на св. Николай СофийскиПразничната иконаСв. Николай СофийскиПротойерей Иван ЙоновПротойерей Иван ЙоновВ купола на храмаПразнична литургия в чест на св. Николай Софийски ПевцитеХрам "Св. Николай Софийски"
« предишна новинаследваща новина »