ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИЗИВ на участниците в ПЪРВАТА РАБОТНА СРЕЩА за духовна просвета, катехизация и култура

21 май 2012 15:29, Българска Патриаршия
Рилска св. обител

П Р И З И В

КЪМ ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР И ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

от участниците в

ПЪРВАТА РАБОТНА СРЕЩА ЗА ДУХОВНА ПРОСВЕТА, КАТЕХИЗАЦИЯ И КУЛТУРА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

18 – 20 май 2012 г., Рилска св. обител

 

Ние, участниците в Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура, с голяма духовна радост станахме съпричастни на тази навременна пастирска инициатива, осъществена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия.

Православната християнска просвета, катехизация и култура са жизнено необходими на светата ни Църква, защото чрез тях се осъществява повелята на нашия Спасител: «Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.» (Мат. 28:19-20)

Православният ни български народ страда, когато е далеч от вярата, от Църквата и от Христа. Вече няколко поколения се лутат в безпътица, отчаяние, липса на духовни ценности и смисъл в живота. Това се дължи на духовната непросветеност в нашето общество, за която всички ние сме отговорни. Крайно наложително е да впрегнем всички наши усилия за религиозното ограмотяване и въцърковяване на ближните ни. Да спрем опустошителната дехристиянизация, която лишава народа ни от най-ценното му достояние – спасителната православна вяра!

Православната духовна просвета, катехизация и култура трябва да бъдат дело общо и целенасочено, неотложно и непрестанно. То изисква нашата компетентност, търпение и всеотдайност. Това ни завещава и небесният наш закрилник св. Йоан Рилски.

„...Преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. ...Новопросветените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави, които дори и след приемането на светата вяра поддържат. Но те вършат това поради простота и затова се нуждаят от вразумление.”

Нека изоставим безразличието!

Да не бъдем пасивни наблюдатели, а дейни участници в делото на Божието спасение!

Време е за усилен труд, всечестен клир, братя и сестри!

Да изпълним нашата мисия!

Да бъдем истински сеячи на словото Божие! Защото каквото посеем, това и ще израсте. Ако посеем обилно, обилно и ще пожънем!

Снимки: Десислава Панайотова, Пенка Христова

 

 

Снимки

Царските икони на Господ Иисус Христос и Неговия верен подвижник св. Йоан РилскиЛовчански митр. ГавриилАдрианополски епископ ЕвлогийСв. Йоан Рилски - духовният отец на БългарияЛик на преподобните със св. Йоан - слава на постниците и светило на подвижницитеРилска св. обител
« предишна новинаследваща новина »