ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Лозенската планина

21 май 2012 16:41, Софийска митрополия
Храм "Св. Константин и Елена"

В неделния ден, 20 май, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в храм „Св. Константин и Елена”, намиращ се в местността Левака в Лозенската планина. В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие ик. Цанко Тотев - енорийски свещеник в с. Лозен, протойерей Емилиян Костадинов, председател на храм „Св. пророк Илия” кв. „Дружба”, свещеник Иван Плещов от гр. Елин Пелин и дякон Лъчезар Вълков.

Въпреки дъждовното и влажно време мнозина християни се бяха изкачили на труднодостъпното планинско място, където е изграден прекрасен малък храм, посветен на св. равноап. Константин и Елена.

В края на утренното богослужение еп. Йоан пострига за четец и певец на БПЦ 13-годишния Стоян от Лозен. Владиката му пожела да бъде усърден в служението и го прикани да продължи образованието си в Софийската духовна семинария, където да натрупа познание и опит в църковно-богослужебния живот на Църквата.

След св. Литургия бе отслужен празничен водосвет в чест на предстоящия храмов празник. Еп. Йоан освети многобройните хлебни приношениия и приготвеното ястие, от които вкусиха всички присъстващи.

С благопожелание за по-чести срещи лозенчани изпратиха епископа и придружаващите го духовници.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Андрей КАСАБОВ

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Лозенската планинаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаПевцитеЛюбо Сираков, който се грижи за  храмаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаИк. Цанко ТотевАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаВодосветВодосветПриношенияСтенопис на св. Константин и Елена над входа на храмаАрхиерейска св. Литургия в Лозенската планинаОброчен кръст
« предишна новинаследваща новина »