ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Литургия в Рилския манастир в Неделя на Слепия

22 май 2012 19:31, Българска Патриаршия
Рилска св. обител

С архиерейска света Литургия приключи Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура в Рилския манастир.

В неделния ден на 20 май участниците във форума се събраха под купола на съборния манастирски храм "Рождество на Пресвета Богородица", където, преди да отпътуват по своите епархии, взеха участие в Божествената св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и игумена на Рилската св. обител Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий. В съборната св. Литургия съслужиха: архим. Йосиф, ик. Василий Сарян, прот. Антоний Алексиев, Софийска епархия, свещ. Борис Петров, Ловчанска епархия, свещ. Владимир Дойчев и дякон Сава Кокудев, участници в Работната среща, както и йеродякон Нектарий от Рилския манастир и пристигналият на поклонение в обителта свещ. Виктор от Букурещката архиепископия.

В своето слово митрополит Гавриил, като се спря на евангелското четиво за слепородения, изтъкна, че всичко в човешкия живот, всички изпитания са за спасение; че Бог допуска страданията не за да накаже човека за неговите грехове, а за да го доведе до истинската вяра и да го подготви за вечния живот. А ако сме формално вярващи, да станем истински вярващи и не само да се наричаме "християни", но и да живеем в тази вяра. След това, като разказа поучителин примери за човешко страдание, съпроводено от силна вяра, архиереят припомни за чудесата, ставащи по молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски, и за несекващата Божия милост и любов. Владиката отправи молитва и благопожелание да укрепваме в истинската преобразяваща човешката душа вяра. (Цялото слово вижте на: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76213)

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Десислава Панайотова, Пенка Христова

 

 

Снимки

Рилска св. обител20 май 2012 г. - Ловчански митр. Гавриил - св. Литургия в Неделя на СлепияАдрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската св. обителЙеродякон Нектарий - брат на Рилската св. обителСв. Литургия в Рилския манастирДякон СаваВелик входВелик входВелик входПо молитвите на св. св. Кирил и Методий Бог ни милуваЛовчански митр. Гавриил и дякон СаваАдрианополски епископ ЕвлогийЛовчански митр. ГАВРИИЛ"Яко подобает прилежно молитися всегда Богу..."Бъдещето на БПЦБорислав Аврамов - Варненска и Великопреславска митрополияЛовчански митр. ГавриилИк. Василий СарянДомашна църкваЛовчански митр. ГавриилСвещ. Владимир, свещ. Борис, свещ. ВикторДякон Сава и иподякон МиленЦърковното изпълнениеМоление пред мощите на св. Йоан РилскиМитр. Гавриил раздава нафората на вярващитеМитр. Гавриил раздава нафората на вярващитеМитр. Гавриил раздава нафората на вярващитеМитр. Гавриил раздава нафората на вярващитеВярващият народСинодални и епархийски делегати-поклоннициПри мощите на св. Йоан РилскиСинодални и епархийски делегати-поклоннициЕмилиян Погончев и Цветослав КовачевРилски манастирски люлякГробът на йеромонах Неофит РилскиРилска св. обител
« предишна новинаследваща новина »