ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична литургия в храм "Успение Богородично", кв. "Малашевци"

21 май 2012 21:19, Софийска митрополия
Храм "Успение Богородично", кв. "Малашевци"

Енорията на храм "Успение Богородично” в столичния квартал "Малашевци" тържествено отбеляза на 21 май своя втори храмов празник, посветен на Божиите угодници св. Константин и неговата майка св. царица Елена.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена архиерейска св. Литургия от неговия викарий - Знеполски еп. Йоан.

С него съслужиха предстоятелят на тържествуващия храм – иконом Йоан Куков и предстоятели на столични храмове. В края на богослужението епископ Йоан се обърна с празнично слово към многобройните вярващи, като подчерта значението на намирането на Божия кръст за християните и духовния смисъл на личното кръстоносене.

Църквата "Успение Богородично" в кв. "Малашевци" е осветена през 1905 година. По онова време днешният квартал е бил селище, чието население особено е почитало св. Константин и неговата майка св. Елена. Като наследие предците са оставили оброчен кръст, поставен в тяхна чест. На празника им местните християни с литийно шествие, водено от духовенството на храма, са се отправяли към мястото на оброчния кръст, което се е намирало извън селото. Там се е извършвал водосвет, след което литията се е връщала отново в църквата и бивал открит официално селският събор.

През 50-те години на миналия век край селището е построена асфалтова база, в чиято територия попада и оброчният кръст. За да продължи почитанието към благоверните цар Константин и царица Елена, през 1965 г. енорийският свещеник Томов построява параклис в тяхна чест откъм южната страна на успенския храм. Новият св. Престол е осветен от епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит.

Текст: Весела ИГНАТОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »