ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Композиторът и диригент на църковна музика Стоян Бабеков получи високо отличие от Министерството на културата

22 май 2012 12:17, Българска Патриаршия
Композиторът Стоян Бабеков

На 21 май 2012 г. големият композитор и диригент на източноправославна църковна музика Стоян Бабеков бе отличен от Министерството на културата с орден „Златен век”. Отличието му се връчва за значимия му принос към българската култура и изкуство.

Стоян Бабеков е роден на 16.Х.1936 г., завършва БДК (дн. ДМА “Проф. П. Владигеров”) с музикознание при проф. В. Стоянов (1962). Същевременно учи композиция при проф. В. Стоянов и проф. Ал. Райчев, и хорово дирижиране при Л. Максимов и проф. Г. Димитров. В продължение на 29 години е диригент на първия в света професионален смесен хор от лица с увредено зрение “Академик Петко Стайнов”. През 1991 г. основава първия частен камерен хор “Алилуя” за изпълнение и звукозапис на източноправославна църковна музика.

В дългогодишната си практика като диригент е реализирал повече от 3 000 концерта в България, Германия, Колумбия, Унгария, Полша и др. и е лауреат на различни хорови конкурси и фестивали. Негови произведения са издадени на грамофонни плочи, аудиокасети и CD, записани са за фонда на БНР и БНТ и др., “Дойче веле” и др.

Стоян Бабеков е инициатор на първия в целия балкански регион конкурс за нови хорови източноправославни църковни песнопения “Нека бъдем по-добри” (1994), вследствие на което се създават над 100 нови песнопения от български автори. Автор е на: оркестрова, камерна и хорова музика, сонати и други пиеси за пиано, над 400 хорови, солови, детски и други песни. Сред хоровите му произведения се откроява църковната музика, която е централен жанр в творчеството му още от средата на 60-те години.

Автор е на две литургии и др., между които сборниците за Рождество Христово, "Богородични тропари" и "Три херувимски за еднороден хор", на сборника “Източноправославни народни песнопения”. Т.1 (2003). Автор е на изследването “Български инструментален концерт” (1962), и популярната брошура “Как да слушаме музика”, на аналитични статии, свързани с песенното творчество на българските композитори, рецензии и др.

Снимкаи: Сайт на Съюза на Българските композитори и inews.bg

 

 

Снимки

Наградените творци и министърът на културата Вежди Рашидов
« предишна новинаследваща новина »