ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБЗОР на Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП

23 май 2012 15:03, Българска Патриаршия
Рилски манастир

От 18 до 20 май 2012 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия в Рилската св. обител се проведе Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура. В нея се включиха духовници, доброволни сътрудници и епархийски делегати от Софийска, Сливенска, Видинска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Русенска, Неврокопска, Плевенска, Старозагорска, Ловчанска, Пловдивска и Доростолска епархии на БПЦ-БП.

Техният първи почин бе да се включат в молебена за успех на високия форум, който се отслужи в 12.00 ч. на 18 май пред олтара на централния манастирски храм в непосредствена близост с благоуханните мощи на светеца-покровител на нашия народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

В същия ден от 14.00 ч. работните заседания на Първата работна среща започнаха със слово на Ловчанския митрополит Гавриил, в което той говори за непрестанните усилия на Св. Синод за подобряване статута на религиозното образование в България и подчерта основната задача на всебългарската църковна среща в Рилския манастир – да бъде изработен текстът на Проекто-Стратегията за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-Българска Патриаршия. Митрополит Гавриил посочи, че това е от особено значение за бъдещото развитие на светата ни Църква, тъй като до този момент БПЦ бе единствената поместна православна църква, която нямаше свой цялостен съвременен документ, указващ приоритетите й в просветителското и културното дело през ХХІ век. В приветствието си към участниците в срещата домакинът на събитието Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, подчерта, че са необходими радикални мерки за подобряване на духовно-просветното и културното служение на БПЦ сред нашия народ и пожела успех в работните инициативи, подготвящи постигането на тази цел.

В навечерието на обсъждането на Проекто-Стратегията, след вечерята на 18 май за допълнителна работа в залата на х-л „Царев връх” се събраха част от делегатите и доброволните сътрудници, за да доизбистрят границите на Стратегията и обхвата на документа, който ще я съпровожда – Основни насоки за прилагане на Стратегията за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП. В продължение на няколко часа до полунощ много ползотворно работиха ик. Василий Сарян, дякон Сава Кокудев, д-р Десислава Панайотова и Пенка Христова – членове на синодалния Културно-просветен отдел (КПО), ставр. ик. д-р Захарий Дечев и Емилиян Погончев – членове на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод, свещ. доц. д-р Стоян Чиликов, д-р Павел Павлов, д-р Магдалена Легкоступ и д-р Стефан Стефанов – богослови-преподаватели съответно в Пловдивския, Софийския, Великотърновския и Тракийския университети, Борислав Аврамов – епархийски координатор за Варненска и Великопреславска епархия и сътрудник на Работната група, Илиян Чолев – експерт в РИО-Разград и пратеник на Русенска епархия, презвитера Миглена Попова – сътрудник на Доростолска св. митрополия, Георги Балабанов – координатор на „Православна младеж” (София). След щателно разглеждане на целия проекто-текст, те уточниха вариантите на Стратегията и Основните насоки за нейното прилагане, с което много улесниха предстоящата за 19 май работа на всички делегати. Във връзка с това Културно-просветният отдел на Св. Синод им изказва специалната си благодарност за съборния и конструктивен дух, с който всички обсъждаха основните пунктове на Стратегията, и за църковното съзнание, с което те се включиха в подготвянето на „конституцията за духовната просвета, катехизация и култура”, както по-късно Ловчанският митрополит Гавриил нарече този текст.

На 19 май основната задача на Първата работна среща – изготвянето на Проекто-Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП - бе изпълнена. От сутринта до обяд проекто-текстът бе изчерпателно изчетен, обсъден, коригиран и допълнен в съответствие с предложенията на делегатите, част от които бяха дадени в писмен вид и ще бъдат включени допълнително преди Проекто-Стратегията да бъде представена на вниманието на Св. Синод. От общо 47-те участници Стратегията бе приета с 44 гласа „за” и 3 гласа „против”. Взимайки предвид и предложенията на участниците в миналогодишната Национална катехизаторска конференция, дадени тогава за изработването на Стратегията, както и някои устни забележки, екипът на Културно-просветния отдел пое ангажимент да завърши документа и заедно с Основните насоки за прилагането му да го представи за корекция, допълване и гласуване от Св. Синод през неговата лятна сесия. Председателстващият заседанията Ловчански митрополит Гавриил с искрена радост определи изработването на Стратегията за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП като исторически момент в най-новата история на нейното културно-просветно дело. Той изрази надеждата си, че Стратегията постепенно ще започне да се изпълнява повсеместно и по този начин ще нарасне авторитетът на Църквата, а народът ни ще се просвети и укрепи в православната вяра и благочестие.

Веднага след приемането на Проекто-Стратегията, участниците в Първата работна среща със същото единодушие гласуваха и други два заключителни документа: Призив и Декларация, чието изработване и изпращане до отговорните държавни институции е особено актуално в момента, тъй като в българския парламент предстои гласуването на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Тези два документа можете да прочетете в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76109

и

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76105

В края на заседанията бяха разгледани отделни въпроси като възстановяването на църковното оглашение за хора, на които им предстои да участват в църковни тайнства като св. т. Кръщение, св. т. Брак, св. т. Изповед, св. т. Причастие и др., енорийското право, нуждата от корекции в бланката на кръщелното свидетелство, необходимостта от изграждане на църковна база данни за духовници, църковнослужители университетски преподаватели, специалисти-педагози и психолози, богослови, катехизатори и деятели на църковните изкуства, работещи в сферата на православната духовна просвета и култура. Важността на тези въпроси бе повод за това присъстващите в залата - с одобрението на Ловчанския митрополит Гавриил - да предложат нова среща, на която тези теми да бъдат по-задълбочено обсъдени. Като отбеляза още веднъж историческото значение на изработената Проекто-Стратегия за БПЦ, митрополит Гавриил благодари на всички, които са се потрудили за нейното написване, както и на делегатите в Рилския манастир - за тяхното активно участие в усъвършенстването и гласуването на проекто-текста.

След обяда в манастирската трапезария част от делегатите, водени от митрополит Гавриил, се изкачиха до Гроба на св. Йоан Рилски, където духовно се укрепиха и възрадваха като измолиха неговата подкрепа в скромните си трудове и в постигането на искрено единодушие, единомислие и единодействие между всички членове на БПЦ, чрез което духовно-просветната и културната й дейност ще има траен успех.

На 20 май, Неделя на Слепия, Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура приключи с архиерейска св. Литургия в централния храм на Рилския манастир (вижте повече в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76128 и в http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76213 ), по време на която всички отправиха горещи молитви към св. Йоан Рилски и целунаха светите му мощи.

Всички участници в Първата работна среща за духовна просвета, катехизация и култура изказват най-сърдечна признателност към Негово Светейшество Българския патриарх Максим и към Св. Синод за дадената подкрепа на техните духовно-просветителски трудове и въжделения за бъдещето на църковното културно-просветно дело. Също така, те изразяват най-топлата си благодарност към Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, и манастирското братство, които с много любов и гостоприемна грижа приеха делегатите във форума и проявиха искрено съпричастие към отговорната им работа. Особено ценен бе подаръкът, който игумен Евлогий направи на всички делегати – ново ръководство по Православен катехизис в превод от руски език. Много от участниците изразиха благодарността си към Културно-просветния отдел на Св. Синод за това, че инициативата му направи възможно те да се съберат и опознаят и оттук нататък да бъдат винаги в общение, така че във взаимна подкрепа да си съдействат в името на общата цел – съборното възраждане на духовно-просветната мисия на Българската православна църква.

С отеческа топлота Ловчанският митрополит Гавриил благослови и разпусна участниците за завръщане по техните епархии като благопожела духовните им трудове да се преумножават и напредват все повече.

По молитвите на Пресвета Богородица, на Светите Седмочисленици, на св. Йоан Рилски и на всички светии, Господи Иисусе Христе, помилуй, просвети и благослови нас! Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Пенка Христова, Цветослав Ковачев
Очаквайте подробния ни фоторепортаж от събитието!

 

 

Снимки

х-л "Царев връх"Първа работна среща по духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БПО. Василий, о. Антоний и о. ВладимирРуси Русев и презвитера Александра КарамихалеваПри Гроба на св. Йоан РилскиВеличието на Божието творение край Рилската св. обителСв. Йоан Рилски - слава на постниците и светило на подвижницитеРаката с мощите на св. Йоан РилскиПресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »