ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поход на деца от прицърковните училища в Благоевградска духовна околия

22 май 2012 20:12, Неврокопска митрополия
Поход на деца от прицърковните училища в Благоевградска духовна околия

На 20 май 2012 година, за втора поредна година се проведе поход на децата от прицърковните училища в Благоевградска духовна околия. Тази година в похода участваха около 80 деца и 20 възрастни, които изминаха пеша пътя от село Полена до местността Добрин махала. Участие взеха деца изучаващи вероучение в прицърковните училища към църквата „Св. Николай”, гр. Благоевград, кв. „Грамада”, църквата „Успение Богородично”, с. Бараково, църквата „Св. архангел Михаил”, с. Крупник, и църквата „Св. Петка”, с. Полена.

Походът започна от църквата в село Полена, с молитва за път и кратка беседа за живота и добродетелите на св. преподобна Петка, на която е посветен и храмът. Пътят до крайната цел - параклиса на св. Атанасий, децата изминаха заедно със своите преподаватели по вероучение и свещениците ик. Величко Христов от Крупник, свещ. Бисер Христов от Полена и свещ. Светослав Кючуков от Бараково, които духовно обгрижват прицърковните училища.

След двучасовия път през рекички и хълмове с бодър дух и добро настроение групата пристигна на определеното място. Последва водосвет, отслужен от свещениците с активното участие на децата. В проповедта си след водоосвещението отец Величко, припомни на децата за живота на св. Атанасий, за неговата любов към Бога и всеодайност в защитаване на православната вяра, за което получил названието „Баща на православните”.

За да се подкрепят след пътя, свещениците бяха подготвили обща трапеза, и след молитвата всички сладко похапнаха сред зеленина и свежест. Последваха традиционните игри, които малчуганите с радост и нетърпение очакваха. Редом с дърпането на въже, скачане с чували, скачане на въже, игри с топки и други, награди получиха децата, които внимателно са слушали в часовете по вероучение и по време на богослуженията и отговаряха бързо и точно на въпросите по житията на светците и православната вяра.

За всички остана незабравим този ден, изпълнен с радост, веселие и задружност. Макар да се разделиха новите приятели, то не е за дълго, защото само след месец децата ще бъдат отново заедно на православния лагер в манастира „Св. вмчк Георги” в гр. Хаджидимово, организиран от Неврокопска митрополия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил.

Текст: Православен информационен център
Снимки: Василия Мадолева, Цветанка Костуркова

 

 

Снимки

Църква "Св. преп. Петка" с. ПоленаИконом Величко ХристовСвещеник Бисер ХристовСвещеник Светослав КючуковУчителитеПоход на деца от прицърковните училища в Благоевградска духовна околияПоход на деца от прицърковните училища в Благоевградска духовна околияПо пътяПо пътяПараклис "Св. Атанасий" в Добрин махала, с. ПоленаМолитваНа трапезатаИгритеИгритеИгритеИгритеИгритеИгритеИгритеБеседа
« предишна новинаследваща новина »