ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българското подворие в Москва отпразнува храмов празник

22 май 2012 21:34, Весела Игнатова
Храм "Св. Николай Чудотворец", Москва

22 май /9 май/ е особено тържествен за християните, които са приели Българското подворие в Москва за свое духовно прибежище. Това е денят, в който се чества паметта на св. Николай Мирликийски, известен още като Летни Никулден. Като бърз помощник и закрилник светецът е особено почитан и храмът, който се намира на стотина метра от централната част на Подворието и се обгрижва от него, приютява за утеха множество християни.

Храмът „Св. Николай” е построен в периода 1697-1712 г. (Има предположение, което говори за древен каменен храм построен през 1506 г.) Той е в традиционно московски стил, т. н. „московски барок”. Известен е като последната средновековна постройка от Стара Москва. Самият храм е построен на две нива. На първия етаж е устроена „топлата” църква, наречена така заради възможността да се отоплява за зимните богослужения. Централният престол е посветен на св. Николай, а страничните два престола са в чест на Въведение Богородично и Отсичане главата на св. Йоан Кръстител. На второто ниво /етаж/ има един св. Престол, посветен на св. ап. Петър и Павел. През годините храмът многократно е разрушаван и възстановяван с помощта на щедри дарители.

През 1900 г. в църквата е извършена мащабна реставрация, която връща част от храма в първоначалния му вид. Били възстановени някои архитектурни детайли, а така също и обновени стенописите в него. През 1920 г. храмът е затворен, разорен и превърнат в учреждение. През 1944 г. по време на строителството на метростанцията е имало опит да бъде изцяло премахнат. Били разрушени кубетата на храма и камбанарията, но статуса му на паметник на архитектурата го спасило от окончателно разрушение. През 1990 г. църквата е върната на вярващите и с много усилия е реставрирана и дадена на близкия до нея храм „Успение Богородично”, който се явява основен за Българското подворие в Москва.

В празничния ден десетки християни се събраха в обновения храм, за да отдадат почит и отново се помолят на св. Николай. Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист, предстоятел на Българското подворие в Москва, в съслужение с храмовото духовенство. В тържественото богослужение, заедно с руския клиросен хор взе участие и Академичният хор на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", който в тези дни е в Москва, за да вземе участие в мероприятията, организирани в чест на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

Макар и да изпълняват песнопенията в различни църковно-певчески стилове, двата хора звучаха единомислено обединени от едната Христова вяра и почитта си към св. Николай.

В богато украсения със свежи цветя храм, миряните - руснаци и българи, живеещи в Москва, се радваха на велелепната служба и на възможността да чуят българския църковен хор. В края на литургията множество вярващи пристъпиха към св. Тайни, подобаващо подготвени с пост и изповед. По традиция след литургията се отслужи празничен водосвет пред мащабна икона на Мирликийския Чудотворец. Многократно повтаряният възкресен поздрав: „Христос воскресе! Воистину воскресе!” завладя сърцата на духовенство и миряни, които преизпълнени с радостно чувство се отправиха в литийно шествие около храма. Водено от Честния Кръст Господен и от чудотворна икона на св. Николай, множеството тържествено обиколи храма с изпълнение на полагащите се молитвословия като всички заедно, малки и големи, българи и руснаци с едни уста изповядаха за сетен път Възкръсналия Христос в очакване на Неговото Възнесение.

*

Изпълнение на Академичния хор на Богословския факултет към СУ на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец в Българското подворие в Москва:

Текст, снимки и видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай Чудотворец", МоскваХрам "Св.Николай Чудотворец", МоскваПразничната иконаНа вечерното богослужение в храмаНа вечерното богослужение в храмаАкадемичният хор на БФ към СУАкадемичният хор на БФ към СУ На вечерното богослужение в храмаИконостасната икона на св. НиколайРуският клиросен хорАкадемичният хор на БФ към СУПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваВ храмаАкадемичният хор на БФ към СУНа иконостасаИконостасна икона на Божията майкаЦарските двериПразнична св. Литургия в храм"Св. Николай", МоскваПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваПричастнициПразнична св. Литургия в храм"Св. Николай", МоскваПразнична св. Литургия в храм"Св. Николай", МоскваВодосветПразнична св. Литургия в храм "Св. Николай", МоскваЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛития
« предишна новинаследваща новина »