ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сдружение „Българска икона“ предаде на Църквата реставрираните свети образи

24 май 2012 14:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейският наместник в Шумен иконом Димитър Николов

С предавателен протокол днес в кабинета на директора на Радио Шумен Тодоров Димов членовете на управителния съвет на сдружение „Българска икона“ Ивайло Савов, Николай Тончев и Светлозар Тузсузов предадоха на Варненската и Великопреславска митрополия девет реставрирани икони от изоставената църква „Свети Никола” в шуменското село Марково.

От името на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил рисуваните свети образи бяха приети от архиерейския наместник в Шумен отец Димитър Николов.

Преди десетина години иконите, намиращи се в много лошо състояние, бяха спасени от кражба и унищожение в разрушената църква „Свети Никола” в шуменското село Марково, благодарение гражданската съвест на журналисти от Радио Шумен и университетски преподаватели. Храмът в селото бе останал без покрив, в него пладнуваше стадо овце, а колекцията от олтарни и малки икони в Марково, дело на тревненски майстори зографи бе с неяизяснени параметри. Подета бе дарителска акция за спасяването им, но в откритата банкова сметка не постъпи и лев. Тогава с благородната идея да запази и възвърне към нов живот иконите бе създадено сдружението „Българска икона“. С решение на Светия Синод и заповед на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил иконите бяха пренесени от Марково в Радио Шумен. Девет от тях, със събрани средства от пожелали да останат анонимни дарители и сдружение „Българска икона“, бяха реставрирани от Димитър Касабов – реставратор художник от София, дълги години работил в Националния институт за паметниците на културата в София.

Шуменци години наред се любуваха на блесналите в ярки цветове икони, експонирани във фоайето на Радио Шумен. Със специална изложба те бяха представени в създадената галерия на сдружение „Българска икона“ (една от реконструираните зали на бившия музей на Васил Коларов).

Част от останалите икони е приел за реставриране в Националния исторически музей Божидар Димитров. Други десет се съхраняват при оптимален климатичен режим във фондохранилището на Радио Шумен. Те остават на съхранение там заради риск да не бъдат повредени при евентуално транспортиране.

Докато владиката реши къде да се съхраняват реставрираните олтарни икони, те ще са в шуменския храм „Свето Възнесение“. Молбата на хората от „Българска икона“, възвърнали светите образи към нов живот, е да бъде запазена колекцията. Тоест реставрираните и тези, за които ще се търсят средства за реставрация, да бъдат на едно място – желателно църква, а не изложбена зала. Като идея „Българска икона“ предлага това да е бъдещият манастирски комплекс в Патлейна. Специалисти реставратори, изследвали колекцията, са убедени, че те са от 19 век, рисувани вероятно от двама зографи. Единият е оставил името си върху една от иконите – Захари Цаньов.

Източник: http://grada.bg,
Текст: Светлин ПЛАМЕНОВ
Снимка: Тошко ЙОРДАНОВ

 

 

« предишна новинаследваща новина »