ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен водосвет и поднасяне на венци в най-българския ден – 24 май

24 май 2012 19:49, Софийска митрополия
24 май

На най-българския празник - 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в който отдаваме всенародната си почит към делото на светите равноапостоли и славянски просветители Кирил и Методий, пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София се събраха за тържествено поднасяне на венци при паметника на св. Братя държавни и просветни дейци, министри и ректори, професори и студенти, преподаватели и ученици, труженици на словото и науката и множество българи – „народ възроден”, с трибагреници и цветя в ръце.

С литийно шествие от храм-паметника „Св. Александър Невски”, предвождано от иконата на светите братя Кирил и Методий, към тях се присъединиха и представителите на Българската православна църква – пазителката на живота и душата на българския народ. Начело на шествието с иконата, с хоругви и рипиди в ръце вървяха учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” с техните ръководители и учители. Следваше ги софийското свещенство начело с викария на Българския патриарх и Софийски митрополит Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан и протосингела на Софийската св. митрополия ик. Ангел Ангелов със св. Евангелие - слово Божие, придружавани от хора на патриаршеската катедрала с ръководител доц. Димитър Димитров.

Началото на всенародното тържество бе поставено с извършването на традиционния водосвет по повод празника за освещаване и благопреуспяване в продължdване на Кирило-Методиевото просветителско дело. Дълбоко и откровенческо бе последвалото благопожелателно слово на Знеполския епископ Йоан за празника (вж. в края на новината).

След него прозвуча многолетствие, изпълнено от патриаршеския хор и дякон Иван Петков.

Към всички присъстващи като домакин на празненството се обърна кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова. В своето слово тя подчерта, че това е празник не само на професионално ангажираните в сферата на образованието и науката, но на всички българи. И още: „Благодаря на Бога, че можем да отбележим този празник и да отдадем почит към Първоучителите!”

Пред паметника с образите на св. Братя с празнични слова се изправиха после г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Р България, и съвременният писател и драматург Алек Попов.

Тържеството завърши с тържественото поднасяне на венци и цветя и прозвучаването на Националния химн на България. Присъстващите държавници и просветни дейци пристъпиха към епископ Йоан за личен поздрав и благословение в делата им.

***

СЛОВО НА НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН

"(Предхождат обръщения към присъстващите)

Отечество на славянската класика,

По стародавна традиция днес сме изправени пред светите образи на равноапостолните братя Кирил и Методий, които увенчаха и положиха духовната основа на нашата култура и на нашата нация.

Ние помним онези благодатни думи, изречени в епилога на един равноапостолен живот: „Бях, бидох, ще пребъда” (св. Константин-Кирил Философ). Тези думи релефно са изписани на небосклона на нашето отечество и те свидетелстват и обединяват трите периода на славянството – времето на езичеството, на покръстването и на прекрасните слънчати произведения на св. Кирил в поглед към бъдещето.

И ние, като смирени пратеници на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, осъзнаваме че тези думи дават началото на нашата народност, обединяват духа на нашата култура и дават завет за следване, който е велик, който е добродетелен, който е равноапостолен.

И в този миг, виждайки чутовните образи на равноапостолните братя св. Кирил и св. Методий ние си спомняме думите на тропара в богослужебната им прослава: "Кириле и Методие богомъдри, като учители на вси славянски страни, молете Владиката на всички да укрепи в православие и единомислие всички славянски народи, да дарува мир и да спаси нашите души". И молим светите Братя да пазят нашата родина в трудните дни, които изживяхме; да се успокои нашата земя, да утихне, та в мир, благодатно сътрудничество и единство да творим това, което те ни завещаха; да почувстваме в този ден – Възнесение Господне – отворените небеса и да видим Възнеслия се в слава Господ Иисус Христос в слава. Амин."

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май24 май
« предишна новинаследваща новина »