ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване деня на св. равноапостолни братя Кирил и Методий в Москва

24 май 2012 23:03, Весела Игнатова
Литийно шествие до храм "Василий Блажени"

В деня на светите равноапостолни братя Кирил и Методий - 24 май, когато се отбелязва Денят на славянската писменост и култура, и тази година съвпада с Господския празник Възнесение Господне, в Кремълския патриаршески храм ”Успение Богородично” – Успенски събор, бе отслужена тържествена св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия, който в този ден чества и свой личен празник. В съслужение с него бе Негово Блаженство Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним, който, придружаван от членове на Св. Синод, ръководители на отдели и сътрудници на Гръцката православна църква, пристигна в Москва специално за тържествата, организирани в чест на св. Братя. Това е първото официално мирно посещение на Гръцкия архиепископ на територията на Руската православна църква и има за цел да утвърди добрите братски взаимоотношения и сътрудничество между двете църкви.

Преди началото на литургията на съборния Кремълски площад архиереите тържествено посрещнаха Иверската икона на Божия майка, която бе внесена в храма и поставена на солея. Светинята дълги години е била съхранявана в музей и на 6 май т. г. е върната на Църквата, като е предоставена на Новодевическия манастир, ръководен от Негово Високопреосвещенство Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий.

Иконата на Иверската Божия майка е била пренесена в Русия през 1648 г. и се е почитала в Московския Новодевически манастир в продължение на три и половина столетия. Само веднъж, през 1913 г., по случай 300-годишнината на семейство Романови, иконата била изнесена за поклонение в Митрополитската палата в Кремъл.

В тържественото празнично богослужение взеха участие представители на Константинополската и на Йерусалимската патриаршия, представители на Поместните православни църкви в Москва, сред които и архимандрит Теоктист - предстоятел на Българското подворие в Москва. Сред големия сонм духовници на Руската православна църква бе и схиархимандрит Илий (Ноздрин)- от Оптинската св. обител - духовен старец на Руския патриарх Кирил.

За молитвеното настроение на многобройното църковно изпълнение литургийните песнопения бяха изпълнявани антифонно от Синодалния мъжки хор и хора на Сретенския ставропигиален манастир. Част от изпълненията бяха в духа на източноцърковната певческа традиция и бяха изпeти на гръцки език. Преди причащението протойерей Михаил Разянцев прочете Патриаршеското послание за празника на славянската писменост и култура.

След завършването на св. Литургия, пред входа на Успенския храм, Руският патриарх Кирил отправи поздравление към предстоятеля на Гръцката православна църква и присъстващите. В отговор той бе поздравен от Гръцкия архиепископ Йероним, прие и поздравителен адрес от името на Св. Синод на Руската православна църква.

По традиция, след литургията Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия, придружаван от многобройно църковно изпълнение, се отправи в литийно шествие към храма „Василий Блажени” на Червения площад. Начело с Христовия кръст, иконата на Иверската Божия майка, иконата на св. братя Кирил и Методий, многобройни рипиди и километров шпалир от духовници, монахини, певци, „крестний ход”, както го наричат руснаците, премина тържествено от Кремъл към площада.

Там бе отслужен молебен на св. равноапостолни братя Кирил и Методий и се отправиха послания и взаимни поздравления.

С това бе открита официалната церемония за Деня на славянската писменост и култура. Руският патриарх се обърна към многохилядното християнско събрание с първосветителско слово, в което говори за значението на делото на св. Братя. За това, че плодовете на техния труд са не само свързани с църковното наследство и култура, но са и държавно достояние.

След храмовото богослужение в Трапезната палата на храм „Христос Спасител” бе даден прием по случай празника. На него светейшият Руски патриарх Кирил бе поздравен от архиепископ Йероним, представителите на поместните православни църкви и държавната власт. От името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и членовете на Св. Синод на БПЦ-БП благопожелания поднесе Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

КремълКремълУспенският съборЦар "колокол" (камбана)Успенският съборПо време на утренятаВ храмаВ очакване на първойерарситеВ очакване на първойерарситеВ очакване на първойерарситеВ очакване на първойерарситеЙерусалимският представителЧленове на гръцкия Св. СинодВ очакване на първойерарситеАрхимандрит ТеоктистОбличане на патриарх КирилОбличане на патриарх Кирил Негово Светейшество патриарх КирилНегово Светейшество патриарх КирилПразнична св. Литургия в Кремълския патриаршески храмНегово Светейшество патриарх КирилГръцкият архиепископ ЙеронимСхиархимандрит Илий от Оптинската св. обителПразнична св. Литургия в Кремълския Успенски съборПразнична св. Литургия в Кремълския Успенски съборПразнична св. Литургия в Кремълския Успенски съборНегово Светейшество патриарх КирилГръцкият архиепископ Иероним и архимандрит ТеоктистКремълският Успенски съборСинодалният мъжки хорПразнична св. Литургия в Кремълския Успенски съборКремълският Успенски събор В храмаПред входа на Успенския съборДвамата първоиерарси Иверската икона на св. БогородицаНа Кремълския площадПред входа на Успенския съборДвамата първойерарсиНа Кремълския площадЛитияПред храма на "Василий Блажени"На Червения площадНа Червения площад Архимандрит Теоктист причащава Архимандрит Теоктист поздравява патриарх Кирил
« предишна новинаследваща новина »