ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

24 май във Видин

25 май 2012 11:29, Видинска митрополия
24 май във Видин

С тържествени церемонии бе отбелязан във Видин 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

След светата божествена Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, пред сградата на СОУ „Цар Симеон Велики” се събраха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, представителите на общинската власт в лицето на г-н Герго Гергов, кмет на община Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общинския съвет на Видин, на областната администрация в лицето на г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител, на общински и държавни институции, политически партии, директори на училища, преподаватели и ученици. Всички заедно, обединени под едно знаме и любов към род и Родина, отбелязаха този най-велик празник за България.

От сградата на училище „Цар Симеон Велики” до откритата сцена пред видинската художествена галерия „Никола Петров” бе организирано шествие, което подчерта важността на празника и даде нов импулс за развитие и авторитет, за подбуждане на нашия народ да цени и пази своята писменост, вяра, култура и традиции, да не ги забравя и потиска, а напротив, да бъде горд с това ценно достояние.

От откритата сцена поздравления към многобройното множество граждани и гости на Видин отправи Герго Гергов, кмет на община Видин.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан приветства празнуващите, като им припомни делото на светите братя Кирил и Методий и насърчи жителите на крайдунавския град да подражават на любовта им по Бога.

От името на областния управител на гр. Видин поздрав поднесе г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител.

След официалните приветствия Община Видин награди с грамоти учители и културни дейци за тяхната усърдна работа и достойно представяне в съхраняването и поддържането на българския дух.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимка: Областна управа Видин

 

 

« предишна новинаследваща новина »