ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В град Шумен честваха Деня на българската просвета и култура

25 май 2012 15:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Денят на българската просвета и култура в Шумен

С празнично шествие Шумен отбеляза Деня на славянската писменост и култура. Дейци на науката, просветата и културата тръгнаха от площад „Кристал” и минаха по булевард „Славянски”, водени от фанфарните оркестри на Второ и Шесто основно училище и мажоретките на града.

Начело на шествието бяха кметът Красимир Костов, областният управител Димитър Александров, шуменските депутати Ивайло Тошев, Ралица Тодорова, Димитър Дъбов, председателят на ОбС Георги Колев, епископ Йоан, ръководители на културни институти, общественици.

Официалните гости застанаха пред входа на Общината и заедно с публиката приветстваха училищата, детските градини, Шуменския университет, историческия музей, Общинския детски комплекс, Обединената школа по изкуствата, читалищни колективи и др. Под звуците на камбанен звън се подредиха знаменосците на учебните заведения. Кметът Красимир Костов приветства шуменци с празника, а на абитуриентите пожела да носят шуменския дух, за да бъдат силни. Заедно с Георги Колев той връчи „Наградата на Шумен” на отличените ученици, учители и педагогически колективи за постижения през 2011 година. Специално място на церемонията беше отделено на Бисерка Йовчева, която получи званието „Почетен гражданин на Шумен”.

Развълнувана, преподавателката от Шуменския университет, каза: „Благодаря на моите ученици. Това са моите деца, с които продължаваме традициите на Шумен – градът на първите педагогически курсове, първия духов оркестър, първото театрално представление…”

С почетна значка с герба на Шумен и лента кметът Красимир Костов удостои първенците на випуск 2012, чиито имена остават в „Златната книга на успеха”. Той плисна менче с вода и пожела на всички успех. Заедно с областния управител Димитър Александров двамата се наредиха до отличниците пред Общината и си направиха снимка за спомен. Костадин Серафимов – първенец на випуска в ПМГ „Н. Попович”, благодари от името на абитуриентите, които бяха изпратени с песента „Един неразделен клас”. Към небето литнаха балони с надпис „Випуск 2012” с пожелание за светъл път и дръзновен полет на зрелостниците.

Сборна формация от хоровете „Родни звуци”, „Бодра песен” и от СОУ „С. Доброплодни” запя Химна на славянските просветители. Тържеството продължи с концерт с участието на детски градини, художествени колективи и мажоретния състав.

Празникът завърши с българско хоро.

Източник: http://grada.bg, текст: Валентина МИНЧЕВА, снимки: Богдан БОГДАНОВ

 

 

Снимки

Денят на българската просвета и култура в ШуменДенят на българската просвета и култура в Шумен
« предишна новинаследваща новина »