ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен за духовна подкрепа в гр. Перник

28 май 2012 01:22, Софийска митрополия
Молебен в гр. Перник

В тези дни, когато София чества паметта на двама софийски мъченици за вярата – св. Георги Най-нови и св. Терапонт, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в Софийска епархия започнаха да се извършват молебени от последованията на Великия требник за духовна подкрепа на разтърсените и уплашени вярващи от бедствените събития през последните дни. Към тях се чете допълнително и "Канон при опасност от земетресения", който се състои от три молитви със стихири, определени да се четат винаги при земетресение или когато има опасност от такова.

Молебените са предстоявани от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Съслужат презвитери от софийските храмове и от съответното храмово духовенство, където се четат последованията.

Първите моления към Владиката и Господаря на небесата и земята започнаха през вчерашния ден, 26 май, с призивния зов към св. Георги Най-нови Софийски в Ротондата. Молитвите бяха прочетени и по време на тържествената възкресна вечерня в памет на св. Терапонт Софийски в старинния митрополитски храм „Св. Петка”.

Днес, 27 май, по покана на кмета на гр. Перник г-жа Росица Янакиева молебенът бе извършен на централния площад в този най-пострадал от земетресението град, пред катедралния храм „Св. Йоан Рилски”. В храма само преди няколко години (2009 г.) бяха донесени и мощи на Рилския светец, с което градът прие тържествено св. Йоан Рилски Чудотворец за свой покровител. Днес те бяха изнесени пред храма ведно с иконния свят лик, св. Евангелие и Кръст и поставени на трапеза за извършване на молебена.

Въпреки неспирния дъжд и почивните дни множество вярващи изпълниха площада и със свещ в ръка обединиха своя молитвен възглас към Твореца на света и Неговите светии за изпросване на духовна и телесна подкрепа.

В молебена участие взеха софийските свещеници: прот. Антоний Алексиев, свещеноик. Александър Величков, свещеноик. Кирил Дидов, прот. Кирил Попов, храмовото духовенство, свещеници от града и дяконите Иван Петков и Лъчезар Вълков.

В края на молитвите с мощите на св. Йоан Рилски в ръце епископ Йоан благослови потресения от бедствието народ и произнесе прочувствена, поучителна проповед, в която призова всички да се обърнат един другиму с онази любов, която е присъща на старата традиция на града. Да се утешат и да се обърнат към вярата в Онзи, Който е казал: „Където са двама или трима в Мое име, там съм и Аз”. Призова за жива проява на съчувствие и разбиране. И напомни, че именно тези мощи, които държи в ръце, не са позволили да пострада никой в този град – град на св. Йоан.

Накрая раздаде за благословение на всички по иконка с образа на светеца и книга за подготовка към изповед и св. причастие на всички, които пристъпиха към целувание на св. мощи. А дъждът утихна, за да подкрепи и видимо думите на викария на Софийския митрополит.

После Знеполският епископ Йоан с придружаващите го ик. Александър Величков и експерта по техническите въпроси на св. Софийска митрополия г-н П. Георгиев, бяха приети от кмета на гр. Перник г-жа Росица Янакиева и гл. архитект на града г-н Михайлов, за да обсъдят съвместно най-належащите и спешни действия за морална и материална подкрепа в района. Бе решено Софийска митрополия спешно да извърши технически оглед на храмовете, които са пострадали в селата Дивотино, Чуйпетлово, Мещица и др., както и да се започне веднага с ремонта на катедралния пернишки храм. При това, молебените из района да продължат за утихване на земята, възспиране на прекомерния дъжд и укрепване на духовните сили на вярващите.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Молебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. ПерникМолебен в гр. Перник
« предишна новинаследваща новина »