ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебени за подкрепа при трус в селата Мещица и Дивотино

29 май 2012 01:32, Софийска митрополия
Молебен при трус

Молебените за утихване на земята от трус и многодъждие, които Софийска митрополия предприе да се извършват из епархията от нейното духовенство, оглавявани от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан по благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Максим, продължиха и днес, 28 май, като бяха посетени едни от най-силно пострадалите от земетръса на 22 май села – с. Мещица и с. Дивотино.

Знеполският епископ Йоан бе придружаван от протосингела на Софийска митрополия ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Дидов, презв. Любомир Стоянов и дякон Петър Симеонов. Към тях от Перник се присъединиха и свещениците Николай Колев, Борис Котев и Людмил Колев.

В Мещица жителите на селото заедно със своя кмет очакваха Знеполския епископ и придружаващите го йереи в двора на храма „Св. ап. Петър и Павел” със свещ в ръка. Викарният еп. Йоан внимателно огледа пораженията в храма с експерта на Софийска св. митрополия г-н Георгиев. Прецениха, че те са възстановими и че митрополията ще направи всичко за ускоряването на ремонтните дейности.

Молебенът започна пред храмовите двери. Когато епископът изрече и последния молитвен възглас, слънчевите лъчи пробиха за миг натежалите облаци и осветиха склонените глави на молитстващите.

Последвалото слово на епископа бе силно в своята грижовност към местните жители. В него им придаде своята убеденост, че софийските светии, които в тези дни Българската църква почита, са с тях и че те със св. Василиск, когото всеправославно Църквата почита точно на 22 май като помощник именно при трусове, са предпазили България и нейните жители от човешки жертви. Но не пропусна да назове, че земният трус идва да разтърси нашите души и да ги обърне към любовта един другиму и към Бога. И че няма нищо по-oмерзително от това да се печели, когато другите страдат, като упомена, че знае, че са се намерили злосторници да ограбват къщите в тези смутни дни. Накрая отправи благопожелания към всички живеещи в местността и им пожела: „Бог да ви дарува здраве и духовни сили, доброчестина в семействата ви... Нека Бог да закриля този край от беди и нещастия!”

И днес за благословение владиката и протосингелът раздадоха на всеки книга за подготовка за тайнството покаяние-изповед и икона.

В Дивотино на площада пред кметството се бяха събрали всички жители на селото за среща с посетилите ги държавни и общински лица, сред които бяха г-н Цветан Цветанов и Кристалина Георгиева, както и кметовете на близките села. Г-н Цветанов и г-жа Георгиева взеха благословение от пристигналия еп. Йоан и подеха обсъждания с местните как конкретно да се помогне по отношение на претърпените щети.

След приключването на разговорите, по препоръка на кмета бе организирано молебенът вместо пред храма, за където бе планиран, да се извърши на площада, тъй като хората се бяха събрали тук. Настроени още за дискутиране на материални проблеми, изглеждаше малка вероятността те да се вслушат в църковните слова. Но невъзможното се случи. Още с първия звън на кадилницата, разпилени из площада на по-развихрени отделни спорове, людете полека се притеглиха към своя пастир и заслушани в молитвените слова, застанаха като един пред Бога край своя архиерей.

Накрая архипастирът се обърна към жителите на селото със слово. То бе отческо, но разгарящо съвестта, утешително, но силно призоваващо към братолюбие и боголюбие, и отхвърляне на всяка омраза и злоба човешка.

Жени принесоха своите хлебни приноси за здравето на своите близки. Слънцето окончателно раздра навъсените облаци и изсипа лъчите си върху обнадеждения народ. Бяха раздадени и тук книги и иконки.

Владиката и придружаващите го посетиха храма на селото „Рождество Христово”, който също е пострадал, но красивият му иконостас бе останал непокътнат от земетръса.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Молебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаМолебен в с. МещицаВ ДивотиноВ ДивотиноВ ДивотиноВ ДивотиноВ ДивотиноВ ДивотиноВ ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. ДивотиноМолебен в с. Дивотино
« предишна новинаследваща новина »