ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий в храм "Св. Петка"

28 май 2012 23:12, Софийска митрополия
Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий

Неделната тържествена св. Литургия в старинния храм „Св. Петка”, по случай празника на св. Терапонтий и светите Отци от Първия вселенски събор, отслужи Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит. В съслужение участваха архим. Теофан, предстоятелят на храма ик. Николай Николов, ставроф. свещеноик. Мина Минчев, ик. Александър Величков, прот. Антоний Алексиев, дякон Иван Петков и дякон Лъчезар Вълков. Въпреки по-ранния час на богослужението, храмът се изпълни с богомолци. С благословение за празника вярващите бяха помазвани и поръсвани със светена вода от храмовите свещеници – ставр. ик. Кирил Данаилов и прот. Христо Присадников.

Епископ Йоан вдъхновено произнесе проповед за празника и отслужи пред иконостасната икона на Спасителя специален чин от три молитви при опасност от трус. „Ние измолваме Божието благословение, Бог по Своята милост, както винаги досега, така и сега да е с нас по молитвите на Своите светци и мъченици” – каза владиката. В тази връзка Негово Преосвещенство разказа житието на св. мчк Василиск, който бил племенник на св. Теодор Тирон и извършил с вярата си дивни чудеса, като на два пъти измолил от Бога спирането на земни трусове. Паметта му се чества в деня на неговата мъченическа смърт - 22 май 308 г., по време на гоненията на император Галерий (305-311). На същия ден тази година епархията ни беше разтресена от силно земетресение, което нанесе само материални щети, но поправими, и само по Божия милост нямаше човешки жертви.

От името на духовенството, църковното настоятелство и вярващите отец Николай поздрави еп. Йоан и му поднесе букет цветя. Негово Преосвещенство благодари и похвали отец-председателя за старанието по поддържането на храма, за всеотдайното служение и обгрижване на вярващите, посещаващи старинния храм, който като митрополитски няма своя енория, но има много деен братствен живот и Енорийски център, в който децата – малки и големи, се запознават с истините на православната вяра.

Владиката обърна внимание от колко голямо значение е, че в старинния храм „Св. Петка” има всекидневно богослужение, защото това е много важно за молитвения живот на всеки желаещ да намери утешение и подкрепа при трудните обстоятелства и изпитания, с които е изпълнено ежедневието ни. Особено ценни са и разкритите от двете страни на иконостаса древни уникални стенописи на св. Петка, св. Теодор Стратилат, св. Пантелеймон и св. Харалампий, като частици от мощите и на тримата се пазят в храма, а търсенето на тяхното молитвено застъпничество в тежките житейски неволи е още една причина, хората да идват и да се молят в този храм.

„Всеки храм е дом за молитва! Тези храмове трябва да се пълнят сега с хора не за друго, а защото тази молитва е първостепенната, която може да променя съдбините на човека. Това трябва да го разбираме не само за благосъстоянието на светата Църква, но и за благосъстоянието в духовно отношение на народа ни, който сега повече от всякога трябва да потърси Божия храм. Защото всеки гледа към Европа, към Западния свят. (…) Европа може да бъде една в единството на християнската култура и вяра, като духовни нации и народи в Името Христово творят своето бъдеще. А не извън Него и без Него и като Го поставят зад гърба си! Каквото и да правим, ние си оставаме човеци грешни! Виждате един трус, макар и малък, колко смути човека, колко той е нещастен и слаб! Какво сме ние пред Бога?! – Та да не забравяме нашето място и мястото на Богочовека Христос – Него да гледаме, по Него да следваме! Божието благословение и Неговата милост да бъде с всички нас! Амин. Светата преп. Петка, закрилница на всички монахини и монаси, да ни закриля и нас. Амин.” - завърши речта си епископ Йоан и беше изпято многолетствие от дяконите Иван Петков и Лъчезар Вълков.

Веднага след края на службата Негово Преосвещенство еп. Йоан, заедно със столични свещеници се отправи за пострадалия от земетресението гр. Перник.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

"Мъчениковото дърво"Знеполски еп. Йоан Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий ИподякониВеликият вход Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий  Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий Знеполски еп. ЙоанДякон Иван Петков Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий Причастие Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий Отец Кирил от храмовото духовенствоПрот. Христо Присадников Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий  Архиерейска литургия за празника на св. Терапонтий
« предишна новинаследваща новина »