ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската общност в Атина отпразнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

29 май 2012 19:27, Българска Патриаршия
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Атина

Няколко дни след като Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан в Родината ни, на 27 май българите, живеещи и работещи в гръцката столица, също отдадоха чест на Кирило-Методиевото дело. По няколкогодишна вече традиция българите се събраха в поверения на общността храм „Преп. Йоан Рилски” по покана на неговия предстоятел - архимандрит Атанасий (Султанов).

Празникът започна със света Литургия, отслужена от отец Атанасий, по време на която много български деца приеха свето Причастие. Веднага след това бе отслужен и традиционният молебен за празника, а след него бе извършено и литийно шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий, в което се включи и духовият оркестър на кметство „Агии Анаргири”.

Десетки бяха сънародниците, уважили празника. Официални гости от българската дипломатическа мисия в Атина бяха новоназначеният посланик на Р България в Гърция г-жа Емилия Кралева и пълномощният министър Димитър Енчев. Въпреки поканата на църковното настоятелство към всички български организации и неделни училища в Атина за празника, от последните присъстваха единствено членове и приятели на Гръцко-българското сдружение за култура с председател д-р Благородна Филевска, учители и възпитаници на Неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” към Сдружението с училищен ръководител г-жа Пенка Хайдарлиева, Фолклорна формация „Родина” (колективен член на Сдружението) с ръководител маестро Александър Костадинов.

В приветственото си слово към присъстващите отец Атанасий подчерта важността на Кирило-Методиевото дело за утвърждаването на българската просвета и култура. След като благодари на всички присъстващи, уважили празника, той приветства новоназначения посланик г-жа Емилия Кралева с пожелания за много здраве и успехи и с доброжелателни напътствия, нейното управление на българската дипломатическа мисия в Атина да бъде ползотворно за всички. От името на църковното настоятелство архимандрит Атанасий поднесе на г-жа Кралева иконата на покровителя на българския народ и патрон на българския храм в Атина преп. Йоан Рилски Чудотворец.

От своя страна г-жа Кралева благодари за любезната покана за празника от страна на църковното настоятелство и приветства всички събрали се българи, като им пожела успехи и все така да се събират и да тачат българските празници, запазвайки българщината далеч от Родината.

Последва художествено-поетична програма от възпитаниците на Неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” под ръководството на учителките г-жа Пенка Хайдарлиева и г-жа Цветомира Вълкова. Особено приятна изненада за всички беше букетът от танци, представен от най-малките възпитаници на училището под ръководството на г-жа Петя Симеонова. По време на изпълненията в очите на много присъстващи проблеснаха сълзи.

Празникът завърши с концерт на Фолклорна формация „Родина”, а пред храма се изви кръшно българско хоро.

Всички си тръгнаха с приповдигнато чувство на национална гордост и си пожелаха такива празници да се случват все по-често.

Текст: архимандрит Атанасий (Султанов)
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в АтинаДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Атина
« предишна новинаследваща новина »