ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 11 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

31 май 2012 18:03, Българска Патриаршия
Бр. 11 на "Църковен вестник"

Почти едновременно със специалния брой, който по решение на Св. Синод на БПЦ Синодално издателство издаде по повод официалното посещение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, излезе от печат брой 11 на „Църковен вестник”. В месеца вместил двете дати, 11 и 24 май, на които честваме светите славянските просветители братя Кирил и Методий и Деня на българската просвета и култура, този брой съвсем закономерно е посветен на темата "Вяра и Просвета".

Две събития в живота на Българската православна църква отличихме като особено значими: честването на светите Баташки мъченици една година след тяхната канонизация и прославление. Събитие, което освен безспорната си църковна значимост, привлече вниманието и на широката общественост поради опитите на определени среди да върнат статута на музей на църквата „Св. Неделя”, в която новоканонизираните Баташки светии са намерили мъченическата си смърт и да преустановят богослуженията в нея. Опити, които, слава Богу, останаха безуспешни. За празника на мъчениците четете на стр. 1-8.

Второто събитие – провелата се в Рилската св. обител от 18 до 20 май по решение на Св. Синод на БПЦ Първа работна среща за духовна просвета и култура, която отразяваме на стр. 1-7.

В рамките на официалното посещение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, той бе отличен от ръководството на Университета за библиотекознание и информационни технологии с титлата „доктор хонорис кауза”. Патриарх Кирил произнесе пред академичната общност доклад, който публикуваме с несъществени съкращения под заглавие "Обединяващата сила на вярата и езика". Какво значат за всеки народ понятията "език" и "слово"; за православната вяра като основа на културната ни идентичност; защо е необходимо да отстояваме своите национални особености, традиции, обичаи, културно наследство и най-вече вяра във все по-глобализиращия се свят - това са някои от въпросите, на които се спира светейшият патриарх. Материала четете на стр. 6.

Отглас от официалното посещение на патриарх Кирил в България е и интервюто с председателя на Външноцърковния отдел при Московската патриаршия Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), което той даде за официалните медии на БПЦ в първия ден на патриаршеската визита. Интервюто ще откриете на стр. 1-3.

Актуалната тема, която сме подбрали за този брой е "Татуировките", добили напоследък огромна популярност и превърнали се през последните години от привилегия за най-нисшите слоеве на обществото в част от имиджа на харесваните, богатите, известните. В търсене на историческите и духовни корени на татуирането се впуска авторът Александра Карамихалева, за да открие съвместима ли е тази практика с християнската вяра и благочестие. Статията четете на стр. 1-4.

В едно вълнуващо поклонение на остров Свети Ахил в македонското езеро Мала Преспа ще се впуснем с Димитър Хаджитодоров. Там ще открием руините на величествения някога храм "Св. Ахил", в който по времето на цар Самуил е служил и проповядвал патриарх Герман, и където са лежали мощите на св. Ахил и останките на цар Самуил. Материала публикуваме на стр. 5.

Броят се допълва от две поучителни разказчета от богатата духовна съкровищница, които ще откриете на стр. 7, и няколко новини, които сме подбрали за стр. 2 и 7.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »