ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен прием на Българското посолство в Москва

31 май 2012 08:36, Весела Игнатова
Българското посолство в Москва

В навечерието на светлия празник, посветен на българската просвета и култура - 24 май, в Българското посолство в Москва се състоя празничен прием. Той се организира по традиция от нашите дипломати в руската столица, като тази година на него бе официално представен новият български пълномощен посланик в Руската федерация - г-н Бойко Коцев.

След като многобройните гости на Българското посолство (дипломати, културни аташета, бизнес представители, творци, общественици), сред които и Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист - представител на Българската църква в Русия, бяха лично приветствани от новия ни посланик, приемът бе открит с изпълнения на Академичния хор на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“. Те откриха празничната програма с няколко църковни песнопения и завършиха подобаващо с химна на празника „Върви народе възродени“. Извън пределите на България, далече от род и родина, песента–символ на българската просвета, култура и писменост звучеше още по-тържествено, възторжено и вдъхновяващо.

Радостта на един от най-светлите български празници, изразяващ желанието за църковна независимост, просвещение и национално въздигане се отрази в лицата на всички българи, които за сетен път се поклонихме пред светото дело на равноапостолните братя Кирил и Методий и почувствахме силата и гордостта, че и „ний сме дали нещо на света“.

В деня на българската просвета, писменост и култура разговарям с Боряна Ангелакиева, която от четири години е директор на Българския културен институт в Москва, създаден през 1988 г. През месец март тази година Българският институт има вече нов дом, който се намира в центъра на Москва, в зданието на Всерусийската държавна библиотека за чуждестранна литература „ М. И. Рудомино".

- С какво се занимава Българският културен институт в Москва?

- Културният институт в Москва е подразделение на Културното министерство в България и както останалите общо 11 института в Европейския съюз има за цел да разпространява българската култура чрез различни начини и форми и така да ги направи достояние на чуждия зрител, слушател, читател.

- Какви инициативи организирате тази година, имате ли приоритетни области?

- Те са многобройни. Почти всеки ден имаме събития в центъра. Определят се от ритъма на календара и от утвърдени вече международни прояви. В руските фестивали има българско участие и ние им помагаме при организацията. Самите ние не можем да каним големи формации поради бюджетни ограничения, но се стремим всеки месец да имаме изяви на български творци - театрали, музикални изпълнители, писатели. Тази година през март ние направихме много мащабно събитие, което бе предвестник на дните на българската просвета и култура, това бе едно изложение на българските занаяти в галерия „Беляево“. Тази галерия е държавна и изключително посещавана и представянето на занаятите предизвика голям интерес. Включиха се десет майсторски задруги, които в продължение на десет дни правиха майсторски класове и показаха различни техники и материали. Имаше голям успех сред широката руска публика, която бе силно впечатлена от българския фолклор и бит.

- Какво предизвиква интереса на съвременния руски човек в областта на чуждата култура?

- Руснаците са много различни от нас в своя фолклор, но напоследък много харесват балканската музика. Впечатлени са от Горан Брегович, който вече често прави мащабни концерти в Русия. Харесват им изпълненията на „Мистерията на българските гласове“ и оперните ни гласове. В пасхалния период се провеждат фестивали, в които вземат участие и български хорове: „Хорът на софийските момчета“, хор „ Детска китка“ от Пловдив и др., които се приемат много добре.

- Има ли руски творци, които да ви помагат в работата?

- Всяка година Министерството на културата дава отличия на граждани от различните държави, допринесли за популяризирането и разпространението на българската култура. Тази година това е Маргарита Федина, професионален фотограф, която направи десет изключително красиви изложби за България с моменти от нейното пътуване у нас, под наслов: „Душата ми е тук!“

- Тук, в Москва, има българско училище…

- Да, към посолството има българско училище „Васил Левски“, ръководено от г-н Кирил Мазнев. В него се обучават тази година около петдесет деца, очаква се през следващата да се увеличат с още тридесет. В тяхната учебна програма е заложено изучаването на български език и литература, а наред с учебния процес имат занимания с български фолклор - песни и танци. При подходящи поводи вземат участие в програмата на Българския културен институт.

- Успешна и ползотворна работа в попрището Ви на културен посланик на България!

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В салона на посолството Архимандрит Теоктист и посланик Бойко КоцевАрхимандрит Теоктист и посланик Бойко КоцевПосланик Бойко Коцев открива приема Академичен хор към БФ на СУВ салона на посолствотоАкадемичен хор към БФ на СУАкадемичен хор към БФ на СУВ салона на посолствотоАрхимандрит Теоктист сред присъстващите на приемаАкадемичен хор към БФ на СУВ салона на посолствотоАрхимандрит Теоктист сред български дипломатиАрхимандрит Теоктист с изп. директор на Главболгарстрой за МоскваНа приема Жилищните сгради на дипломатите в Москва
« предишна новинаследваща новина »