ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Навършиха се 162 години от въстанието в гр. Белоградчик

31 май 2012 12:18, Видинска митрополия
Навършиха се 162 години от въстанието в гр. Белоградчик

На 30 май Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий взе участие в тържественото отбелязване на 162-годишнината на едно от най-големите въстания в Северозападна България против османското владичество, през 1850 година с център Белоградчик.

На тържеството присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Любомила Станиславова - народен представител от ПП ГЕРБ, народни представители от други партии, министри, г-н Цветан Асенов - областен управител на Видин, протойерей Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, делегация на община Княжевац, Сърбия, кметове на общини, общински съветници, представители на бизнеса и други институции.

Програмата на честването започна с панихида в храм „Св. вмчк Георги Победоносец” и продължи с литийно шествие до Белоградчишката крепост, където от 21 ч. се проведе тържествен митинг–заря.

Величкият епископ Сионий поздрави множеството от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан с отбелязването на годишнината от въстанието и отбеляза необходимостта да помним саможертвата на великите българи, дали живота си за свободата на нашата вяра и народ.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимка: Областна управа Видин

 

 

« предишна новинаследваща новина »